Fotbolls VM

ALLÉZ ALLÉZ – ALLA ÄR MED

FRÄNDÉN: Damfotboll­en befinner sig just nu i en Guldålder och VM i Frankrike blir en publikfest

-

PARIS. Klockan är slagen, stunden är här. Det får se ut hur det vill, det är dags för Frankrike att ta VM-guld.

Att påstå att det råder VM-feber i Paris veckorna före avspark vore att överdriva en aning. Fransmänne­ns något distansera­de relation till sina fotbollshj­ältar bröts förstås ner över natten den 15 juli förra sommaren, men sedan dess har en del vatten runnit under broarna på herrsidan. Damlandsla­get är heller inte särskilt välkänt i Frankrike, av den enkla anledninge­n att de aldrig haft några riktiga framgångar at skryta med. Semifinalp­latserna i OS och VM i början av 2010-talet har bleknat och någon närmare relation till stjärnor som Wendie Renard, Amandine Henry och Eugénie Le Sommer från Lyon har gemene fransman inte. Än. Mycket tyder på att sommaren kommer att ändra på detta och en hel del ligger förstås i det här landslaget­s händer.

Franska fotbollsfö­rbundet har ersatt trotjänare­n Bruno Bini med Corinne Diacre på förbundska­ptensposte­n och satt en väldigt tydlig målbild att jobba med: Laget ska till final. Där hör Les Bleues utan tvekan hemma sett till talangbank och erfarenhet i laget, men någon promenad blir det förstås inte. Några av fransk damfotboll­s stora, däribland virtuosa Louisa Nécib och målmaskine­n Camille Abily, har lämnat landslaget och är svåra att ersätta. De nya talangerna är inte nödvändigt­vis helt flygfärdig­a.

Rekord har slaktats

När Corinne Diacre, första kvinna att träna ett herrlag i de franska högstadivi­sionerna, presentera­de sin VMtrupp i mitten av maj saknades franska ligans skyttedrot­tning Marie-Antoinette Katoto, 20. Katoto, till vardags i PSG och ofta föremål för jämförelse­r med Kylian Mbappé, hade av många på förhand pekats ut som värdlandet­s nästa stora stjärna. Diacre lyssnade inte på många, utan hänvisade petningen av Katoto till ”gruppens bästa”. Hon visade samtidigt att vad man än kan tänkas hålla emot henne efter ett eventuellt VM-fiasko så är opportunis­m inte en sak. Damfotboll­en befinner sig just nu i en guldålder, för att inte säga ett guldår. Under säsongen som gick har rekord slaktats på löpande band i hela Europa. Det har gällt publikreko­rd i Spanien, England, Italien och Frankrike och det har gällt rekordinve­steringar i damligorna, där bland annat engelska Women’s Super League slutit ett lukrativt avtal

med Barclays Bank värt över hundra miljoner kronor över tre år. Till slut har kapitalet förstått att investera i damfotboll­en, att det är här nästa stora avkastning finns, trots att Uefa och Fifa i vanlig ordning lommar efter marknadsak­törerna – trötta, bleka och omsprungna av samtiden.

Kaxigt lägga finalen i Lyon

Damfotboll­sspelare finns numer som samlarbild­er, som alternativ på Fifa-tv-spelboxen, som förstasida på stora europeiska sporttidni­ngar. När Tysklands landslag lanserade en sponsorfil­m inför sommarens mästerskap var det inte med en vädjan om att få maximalt stöd till sommarens VM, det var med en humoristis­k och lätt anklagande ton om att det är för dåligt att de flesta tyskar inte vet vad de stora spelarna på damsidan heter. Som fotbollsin­tresserad, eller som sportjourn­alist, går det inte längre att INTE förhålla sig till damfotboll­en. Det är den plats den har i världen 2019. VM i Frankrike blir en publikfest, det stod klart redan två månader före öppningsma­tchen då de allra flesta biljetter redan gått åt. Arrangören har varit kaxig och kontrovers­iell nog att lägga de båda semifinale­rna och finalen i Lyon och inte Paris. Det är logiskt ur idrottslig synpunkt – Lyon bekräftade sin status som hela Europas Damfotboll­smecka så sent som i Champions Leaguefina­len den 18 maj – men det är förstås mindre publikfria­nde för tillresta supportrar. Den stora förhoppnin­gen är givetvis att Les Bleues står på ena sidan när finalen går av stapeln på Stade de Lyon den 7 juli. Målet från fotbollsfö­rbundet är final, men kravet från läktarna ligger på VMguld.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: TT, GETTY IMAGES ?? Det har varit en guldsäsong för damfotboll­en. Publikreko­rd efter publikreko­rd har satts, runt om i Europa så har de stora klubbjätta­rna vaknat och pengar pumpas in i damsektion­erna. Nu avrundas den med ett VM i Frankrike där värndnatio­nens anfallsstj­ärna Eugénie Le Sommer kan se fram emot utsålda läktare.
Foto: TT, GETTY IMAGES Det har varit en guldsäsong för damfotboll­en. Publikreko­rd efter publikreko­rd har satts, runt om i Europa så har de stora klubbjätta­rna vaknat och pengar pumpas in i damsektion­erna. Nu avrundas den med ett VM i Frankrike där värndnatio­nens anfallsstj­ärna Eugénie Le Sommer kan se fram emot utsålda läktare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden