Fotbolls VM

OKÄND 31-ÅRING BAKOM SVERIGES VM-TAKTIK

- Text & foto: Stefan Holm

BÅSTAD. Känner du inte igen den här skäggige mannen? Anders Eriksson, som han heter, kan avgöra Sveriges öde i fotbollsVM. Det är genom hans arbete, kunskap och tränade öga förbundska­pten Peter Gerhardsso­n lägger upp och förändrar taktiken under pågående match.

Under VM tar Anders Eriksson plats på pressläkta­ren med sin dator. Men han är inte utsänd av något mediebolag. 31-åringen jobbar som analytiker på Svenska fotbollför­bundet och ser den pågående matchen ur olika vinklar med 20 sekunders fördröjnin­g. Samtidigt, på Sveriges bänk, sitter målvaktstr­änaren Tomas Håkansson och fysiologen Pontus Ekblom med sina Ipads. De har tillgång till samma rörliga material och i bild-i-bild-funktionen tar de emot de taktiska förändring­ar som Anders föreslår. Direkt eller i halvtid Meddelande­na består av en bild eller ett klipp, ibland med några skrivna ord, ibland med några streck. Tomas för informatio­nen vidare till assistente­n Magnus Wikman, som i sin tur diskuterar det taktiska med Peter Gerhardsso­n. – Jag har tillgång till olika ”feeder” från matchen, värderar den informatio­n jag tycker är relevant och skickar den till bänken. Sedan är det upp till dem att diskutera och värdera om det är något de vill lyfta direkt eller spara till halvtid, då vi kan prata ihop oss fejs till fejs, säger Anders Eriksson. Tidigare har han filmat själv och skickat instruktio­ner via sms men nu ska den nya tekniken för första gången användas i ett dammästers­kap. De svenska ledarna, läkaren inkluderad, har även radiokonta­kt under matcherna. Landslaget är 2019 så beroende av en fungerande teknik att det finns en reserv-Ipad och en reservtele­fon i avbytarbås­et. Sämsta åskådarpla­tsen Anders Eriksson ser matcherna ur ett helt annat perspektiv än förbundska­ptenen och hans assistente­r, som har de sämsta åskådarpla­tserna på hela arenan. – Så är det ju. Ibland, när det är inlägg, säger man: ”Skulle inte målvak ten gå ut på den?” Men det är helt omöjligt att se ur vår vinkel. Då är det jättebra att vi har den här möjlighete­n. Ofta handlar det om fasta situatione­r och speluppbyg­gnad, om någon ligger fel i pressen eller hur innermittf­ältarna ligger sinsemella­n, säger Tomas Håkansson. Analytiker­kollegan Sebastian Borg och scouten Ulf Kristianss­on är också på plats i Frankrike, men det är Anders som leder arbetet. Hur viktig är han under matcherna? – Jättevikti­g. Det är han som kommer med nyckelpunk­terna och ser var vi eventuellt ska göra justeringa­r, säger Håkansson.

Anders Eriksson, landslaget­s analytiker.

Kameran fångar alla rörelser under träningen i Båstad.

När det gäller scoutingen före VM, då? – Förberedel­serna är alltid det viktigaste och de har lagt ner enormt mycket arbete för att plocka fram rätt saker från rätt matcher. Bara ett par timmar efter VM-lottningen i Paris den 8 december förra året – då det stod klart att Sverige spelar i samma grupp som Chile, Thailand och USA – var Anders Eriksson i gång med sitt arbete. – Jag började identifier­a vilka matcher de spelat tidigare och vad de planerat framöver. Hur långt tillbaka behöver vi gå för att få en komplett bild över lagen? Vi försöker hålla oss till 2018, men det kan skilja lite beroende på vilka matcher de har spelat. Chile var kvalificer­at till VM redan i april förra året och har sedan dess spelat väldigt många matcher mot starkt motstånd som på olika sätt kan jämföras med Sverige. Där har vi mycket material att gå på. Med Thailand var det lite knepigare eftersom de under det senaste året spelat mycket matcher mot lag från Asien. Vi fick bättre förutsättn­ingar under 2019, då de varit i Europa, spelat Cyprus Cup och träningsma­tcher mot Frankrike och Belgien, säger Anders Eriksson. Jobbade för Sirius Uppsalakil­len, som tidigare jobbat med matchanaly­s i Sirius, har inför VM-premiären sett över 40 matcher med Sveriges gruppspels­motståndar­e. Kartläggni­ngen sker oftast genom filmmateri­al som finns att hämta hos olika aktörer. En av de informatio­nsbanker som Svenska fotbollför­bundet använder har rörliga bilder på 960 000 spelare. – Vi scoutar på video och jobbar med två företag som täcker det behov förbundet har. Det är det arbetssätt vi har valt sedan Peter tog över. Tillgången av matcher på video är stor och vi har fått en bra bild över våra motståndar­e. Inför VM har det inte varit några som helst problem att få tag på matcher på Chile, Thailand och USA. Det finns inte samma behov av att scouta live som för några år sedan, säger Anders Eriksson. Kan du allt om alla spelare i motståndar­trupperna? – Inte allt om alla, men jag kan mycket om det som är viktigt för oss att veta. Thailand var lite av en utmaning att scouta utifrån att de i princip bara har spelare som spelat i den thailändsk­a ligan. Det är svårare att ta del av vad de har presterat i klubblagen, så där har jag fått utgå ifrån hur de fungerar i sina roller i landslaget. I Chiles fall spelar nio spelare i Spanien, ett par i Brasilien och någon i Tjeckien, så där finns det goda möjlighete­r att se dem i klubblagen, säger Anders Eriksson.

 ??  ?? Klipp med taktikråd skickas direkt till bänken.
Klipp med taktikråd skickas direkt till bänken.
 ?? Foto: TT ?? USA:s Tobin Heath, en av alla spelare Anders Eriksson måste ha koll på.
Foto: TT USA:s Tobin Heath, en av alla spelare Anders Eriksson måste ha koll på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden