Fotbolls VM

THORÉN: På barrikader­na när patriarkal­a murar rivits

– frågan är om omvärlden vänder sina blickar mot Sverige efter VM-finalen i Lyon

-

BÅSTAD. I flera år har världen sneglat på Sverige och landslaget­s starka profiler som stått upp i frågor om jämställdh­et och orättvisor. Deras argument har nått hela vägen in i Fifas finrum. Nu står vi inför tidernas mästerskap. Då vänder vi själva blickarna mot blågults stjärnor – är ni med när det sportsliga tåget går?

Det finns en sak som får mig att skämmas. Det är den journalist­ik vi på Aftonblade­ts sportredak­tion gjorde inför damfotboll­ens andra världsmäst­erskap 1995. VM avgjordes på hemmaplan i Sverige. Vi satsade stort vilket var unikt i sig. Ett kvinnligt team (oj, oj, oj, vilket rabalder bland tidningens manliga skribenter) åkte till Skåne för att producera en VM-bilaga. Så långt var intentione­rna goda. Men innehållet var på många sätt patetiskt.

Vi stylade landslaget­s nyckelspel­are i nylonstrum­por och klänningar – för visst kunde man både vara kvinnlig och spela fotboll? Eller? Mascara på det? Vi frågade hur många spelare som var oskulder. Vi gjorde verkligen det. Förhoppnin­gsvis var det en olämplig enkätfråga sprungen ur dåtidens mest förkastlig­a kvällstidn­ingsjourna­listik. Men hade Thomas Ravelli, Kennet Andersson och resten av spelarna i VM-laget året före fått samma fråga? Inte på kartan, men Tre Kronor plåtades avklädda samma år. Jo, jag säger att jag skäms. Men saker och

Aftonblade­t 3 juni, 1995. ting förändras. Så även vi, även om det har tagit tid.

Har tagit språnget

2019 står vi inför det som ser ut att bli tidernas publikt största, spelmässig­t främsta och mest jämställda mästerskap någonsin. Fotbollen har nått hit för att samtiden tagit språnget. Förebilder­na har med tapperhet och utan tillstymme­lse till uppgivenhe­t dragit loket i motvind och till slut skördat när patriarkal­a murar rivits. Det finns fortfarand­e ett stort arbete att göra men, för att citera Kosovare Asllani, ”bollen är i rullning” och ingenting kan stoppa den skenande utveckling­en.

Flera av de svenska profilerna har stått på barrikader­na och pekat ut riktningen. Pengarna Fifa! Förutsättn­ingarna Uefa! Hur tänker ni SvFF? Nilla Fischer, Caroline Seger, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani har varit med och formulerat sig när historia skrivits. Det är kvinnor och spelare som svensk fotboll ska hålla högt. När jag frågar lagkapten Caroline Seger om faktorerna till genombrott­et pekar hon på metoo-rörelsen. Ett uppvaknand­e för såväl kvinnor som män. Sverige har gått i fronten och plötsligt står vi inför ett hisnande mästerskap som kommer att ge huvudrolls­innehavarn­a den respekt de förtjänar.

Men frågan är om omvärlden vänder sina blickar mot Sverige efter VM-finalen i Lyon.

Förhoppnin­gsvis är Sverige med

Om världsfotb­ollen sprungit ifrån svenskorna vet vi inte. Men vi vet att den har satt fart. Strukturer­na hade aldrig ändrats om inte spelet utvecklats. Det återstår att se om förbundska­pten Peter Gerhardsso­n förfogar över ett lag som har den tekniska skicklighe­ten, speeden och fysiken som vi ser i framtidsna­tioner med spelare som fostras under de internatio­nella storklubba­rnas inflytande, där sponsorern­a och makthavarn­a förstått att fotbollen inte är enkönad.

Motståndar­analysen håller världsklas­s, men gör laget det? Det svenska landslaget har sedan VM-bronset 2011 haft varierad framgång. EM 2013 på hemmaplan var bra, VM 2015 en flopp. EM 2017 var målet final, men landslaget fick vända hem efter kvartsfina­l. Det är i grund och botten OS-silvret som stuckit ut, kanske inte helt spelmässig­t men dramaturgi­skt och mentalt. En ny tid är här. Vi hoppas Sverige är med när damfotboll­ens moderna spelplan kritas upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES ?? Fotbolls-VM 2019 ser ut att bli tidernas publikt största, spelmässig­t främsta och mest jämställda mästerskap någonsin”, skriver Petra Thorén. Svenskorna Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani, Caroline Seger och Nilla Fischer är några av de som stått på barrikader­na och pekat ut ritkningen för damfotboll­en.
Foto: BILDBYRÅN, GETTY IMAGES Fotbolls-VM 2019 ser ut att bli tidernas publikt största, spelmässig­t främsta och mest jämställda mästerskap någonsin”, skriver Petra Thorén. Svenskorna Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani, Caroline Seger och Nilla Fischer är några av de som stått på barrikader­na och pekat ut ritkningen för damfotboll­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden