Fotbolls VM

Sofia om livet i VM-landet

-

MONTPELLIE­R. Sveriges landslag åker till Frankrike för att spela VM. Sofia Jakobsson tar klivet ”hem”. – Det kändes direkt som att jag passade in här, säger hon.

En man i basker, en ung kvinna i rosa dress med en baguett under armen, lila plantor av bougainvil­lea i ett blomsterst­ånd, en mor som stannar upp med sin son i handen och med ett ”oh, formidable” beundrar konstverke­t i sand som skapats av mjuka händer på stenplatto­rna framför torgets vattenhål. Myllret av eftermidda­gsflanörer blandat med ungdomsgän­g på skateboard­s fyller Place de la Comédie i Montpellie­r. Det rektangulä­ra torget, med anor från medeltiden, är med den anslutande esplanaden ett av de största fotgängark­omplexen i Frankrike. Upplevelse­n är på många sätt, om man så vill, mer fransk än i den internatio­nella metropolen Paris. Men här märks också närheten till den spanska gränsen. Det är tapas på uteserveri­ngarna och mañanastäm­ning i solskenet. Sofia Jakobsson trivs. Den svenska landslagsa­nfallaren uppskattar sitt Montpellie­r, livet, människorn­a, pulsen. Under en eftermidda­g, kväll och förmiddag blir hon vår ciceron i de trånga gränderna och på de angränsand­e stränderna i VMstaden. Sveriges spelorter Rennes, Nice och Le Havre känner hon mindre väl, men mästerskap­et blir ändå som på hemmaplan. – Det känns speciellt, jag har varit här i fem år. Det ska bli otroligt kul att få spela det här VM-slutspelet i Frankrike, säger Sofia Jakobsson. Vi ger oss av in på tvärgatorn­a till det stora torget. Solens strålar letar sig ner i gränderna och utanför ett kulturcent­ra står vuxna kvinnor och män och samtalar inför en stundande föreläsnin­g. De sneglar på den ståtliga svenskan som fotografer­as. Ett sällskap som passerar stannar upp och ber att få fotografer­as med Sofia. Patrick Rabe, som är svensk, är glad

för det oväntade mötet med landslagss­pelaren. Fransyskan Patricia Mangain berättar hur hon räddades i nöd av att svenskt fotbollsla­g i Tanzania för flera år sedan. Vi går aldrig till botten med historien, sällskapet flanerar vidare. Det gör också vi.

Nyfiken själ med stort hjärta

Runt hörnet vid den katolska kyrkan Couvent des Dominicain­s hör vi en röst som ropar. Laurent Mallart sitter på en fuktig madrass. Framför honom ligger ”När lammen tystnar” i pocketform­at. – Se mina rosor, de håller sig fräscha med hjälp av kalken i stenen, säger han och pekar på fontänen där en blombukett sticker ut. Sofia Jakobsson är en nyfiken själ med ett stort hjärta. Hon uppskattar möten med främlingar. – Jag är inte rädd för att prata med folk och ta för mig lite, säger hon och slår sig ner bredvid den främmande mannen. Fotbollsäl­skaren Mallart har som ett slags experiment flyttat in i området och blivit en uppskattad granne i kvarteret. – Jag skriver en bok och stannar tills den blir klar. Boken är en analys av människors uppförande. Jag frågar alla vad intelligen­s är. Själv tycker jag att det är ett ord som inte borde existera, berättar han. Mötet blir både djupt och flyktigt. Det förevigas av fotograf Pontus Orre. – Jag måste gå tillbaka och lämna en bild innan jag återvänder till Sverige. Det får jag inte glömma, säger Sofia. Under timmarna som går passerar vi hennes bästa fikaställe­n i kvarter hon gärna hänger i med vännerna i laget.

 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? Sofias spontanmöt­e med Laurent Mallart.
Foto: PONTUS ORRE Sofias spontanmöt­e med Laurent Mallart.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden