Fotbolls VM

SOFIA: ”JAG TROR ATT DET KOMMER ATT BLI DET BÄSTA VÄRLDSMÄST­ERSKAPET HITTILLS FÖR DAMFOTBOLL­EN”

- Petra Thorén

När kylan och hungern greppar tag om oss blir värmen på en restaurang naturlig. Sofia beställer en cordon bleu och en flaska vatten. Hur snabbt kom du in i den franska mentalitet­en? – Jag som person är ganska anpassning­sbar. Det tror jag är positivt eftersom jag varit runt i många klubbar. Jag har lätt för att träffa nya människor. Det kändes direkt som att jag passade in här och klubben var så bra på att ta hand om mig direkt, säger hon. Hon ser fördelar med strukturer i det franska samhället. – Franska ungdomar är väldigt väl uppfostrad­e i sättet hur de beter sig mot äldre. Det är en skillnad mot hur det är i Sverige. Jag drar inte alla över en kam, men generellt. Man säger hej till de som är äldre här, man tar i hand.

Om vi är på gymmet på träningsan­läggningen och det är några från ungdomslag­en som är där samtidigt går de spelarna och tar vår tränare i handen och hälsar, säger hon. Hon beskriver sitt liv i den franska universite­tsstaden som rikt och avslappnat. – Det blir mycket träningar och kaffe. Och lite strandliv. Det är ett ganska skönt liv. Jag har inte skaffat mig en utbildning, så jag vet inte hur det blir sen. Du har ett stort intresse för mode, får du utlopp för det i Montpellie­r? – Nja. Montpellie­r är inte en typiskt modestad. Det är lite mer laidback. Jag kollar mycket modeblogga­r och på Instagram. Det är mitt största intresse efter fotbollen. Hur såg din bild av damfotboll­en i Frankrike ut när du kom till Montpellie­r 2014? – Jag kände till Lyon och visste att det var världens bästa lag. Lotta (Schelin) spelade där och jag hade hört mycket bra om Lyon och att Frankrike var på gång, att det spelades en teknisk fotboll här. Ligan har blivit jämnare. När jag kom hit kunde vi vinna matcher med 11–0. Det händer inte nu. Inte ens för Lyon, som till exempel mötte Lille i franska cupen. Lille åkte ur ligan, men Lyon vann ändå bara finalen med 3–1, med sitt bästa lag.

– Det är mer uppmärksam­het nu också. Matcherna sänds på tv med uppsnack och snack efteråt. På så sätt tror jag att folk får mer respekt för damfotboll­en. Sociala medier hjälper också till. Montpellie­r var också tidigt ute med damfotboll. Verksamhet­en startades 2001 och laget vann den franska ligan 2004 och 2005. Det finns ett regelbunde­t utbyte med herrlaget, julmiddag på presidente­ns residens på landsbygde­n är ett exempel på gemensam aktivitet. Vad präglar de franska spelarna? – Tekniken, att de är bra med fötterna. Men de kan sakna lite ödmjukhet och lagkänsla. De har flera spelare i landslaget som håller en väldigt hög individuel­l nivå, men frågan är om de får till det i VM? De har varit på gång flera mästerskap, men inte lyckats helt.

Den speediga anfallsspe­laren känner att hon utvecklat sin funktionel­la teknik under åren i franska ligan. Hon pekar på positiva utmaningar för sitt eget fotbollsku­nnande, men lyfter också faktorer som hon uppskattar mindre. – När vi ska äta är det noga med tiden. Vi måste vänta på att vår tränare kommer och säger varsågod innan vi får ta mat. Just det har jag lite svårt för. Man känner sig så liten. Jag tror att det är så i många lag. Det är mer avslappnat i Sverige. Det är skönt när man slipper stressa, säger hon. Vad händer om du kommer sent? – Vi har bötessyste­m. Tio euro för en glömd GPS till exempel. Jag tror att jag har betalat 50 euro i år. Det är så onödiga tio euro, jag tänker direkt kaffe och dessert istället, säger hon och fortsätter:

– Vi vägs var tredje vecka eller något. Skulle jag väga tre kilo mer än när jag kom så kan det väcka reaktioner. De kollar mer på siffran än om det till exempel beror på muskler. Det är fortfarand­e lite så här i vår klubb. Hur har det påverkat dig? – Ingenting. Jag har smör i kylskåpet. Det är så trist att de äter mackor utan smör.... Sofia Jakobssons kontrakt med Montpellie­r går ut efter den här säsongen. Hon är – när vi ses – osäker på om det blir en fortsättni­ng eller en flytt. Oavsett blir det först ett mästerskap i Frankrike. – Jag tror att det kommer att bli det bästa världsmäst­erskapet hittills för damfotboll­en, säger Sofia Jakobsson.

 ??  ??
 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? OVÄNTAT MÖTE Laurent Mallart har flyttat till området och blivit en uppskattad granne i kvarteret.”Jag skriver en bok och stannar tills den blir klar. Boken är en analys av människors uppförande. Jag frågar alla vad intelligen­s är,” säger han.
Foto: PONTUS ORRE OVÄNTAT MÖTE Laurent Mallart har flyttat till området och blivit en uppskattad granne i kvarteret.”Jag skriver en bok och stannar tills den blir klar. Boken är en analys av människors uppförande. Jag frågar alla vad intelligen­s är,” säger han.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: PONTUS ORRE ?? #10 Eva Sofia Jakobsson Född: 23 april 1990, Örnsköldsv­ik. Klubb: Montpellie­r HSC, (utgående kontrakt). Position: Forward. Landskampe­r: 100 (17 mål). Meriter: VM-brons 2011, EM-brons 2013, OS-silver 2016.
Foto: PONTUS ORRE #10 Eva Sofia Jakobsson Född: 23 april 1990, Örnsköldsv­ik. Klubb: Montpellie­r HSC, (utgående kontrakt). Position: Forward. Landskampe­r: 100 (17 mål). Meriter: VM-brons 2011, EM-brons 2013, OS-silver 2016.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden