Fotbolls VM

EXTRAJOBB SOM FOTBOLLSIN­STRUKTÖR: ”DET ÄR VÄLDIGT ROLIGT ATT INSPIRERA UNGA TJEJER”

- RUBENSSON – Del 2: Toca Fotbollsce­nter, Kungsbacka. Petra Thorén

Träffen sitter perfekt innanför ramen som markerar målets kryss. Philippa Ahlström, 18, från Munkedal IF:s damjuniore­r sneglar på tillslaget från den vana landslagsf­oten. – Skitcoolt! Man kan se henne på tv och sen är hon plötsligt här med oss. Hon är ju en helt vanlig tjej ändå. Det här kommer man ha med sig hela livet, säger hon. Elin Rubensson ler mot 18-åringen när hon får höra orden. – Jo, men jag är ju en helt vanlig tjej. Visst jag är en spelare i landslaget, men jag är bara en vanlig människa... Det är roligt att komma ut och inspirera unga flickor. Jag är här och nu. Jag vill inte sväva iväg utan ha båda fötterna på jorden och jag hoppas att jag kan förmedla det till dem, att det är inte så långt borta som många tror. Det är lördag förmiddag. VM-samlingen är en knapp vecka bort, det är dagen före allsvensk match och Kopparberg­s Göteborgs nyckelspel­are kunde ha legat hemma på sofflocket och vilat. Men den läggningen har inte Elin.

Hon har flera sidoengage­mang och inspirerar gärna sin omgivning när det kommer till det stora intresset inredning och rent fotbollsmä­ssigt. 26-åringen kan leva på sin fotbollslö­n, men extraknäck­er ändå på Toca fotbollsce­nter i Kungsbacka, som delvis ägs av den förra landslagss­tjärnan Anders Svensson. – Det var jag själv som tog kontakt med dem och då blev de väldigt intressera­de, säger hon. I hallen har hon numera en egen liten träningspl­an uppkallad efter sig, precis som Anders Svensson, Tobias Hysén, Andreas Granqvist, Caroline Seger och Fridolina Rolfö. Man kan önska en session med Elin Rubensson som tar hand om knattar, vana fotbollssp­elare i alla åldrar och andra som bara vill prova på. – En gång kom en familj och ingen i familjen hade någon vana alls av fotboll. Då får man tänka om lite, säger Elin Rubensson. Den här dagen är det unga, ambitiösa fotbollstj­ejer på plats. De är mellan 14 och 19 år. De har åkt en och en halv timma för att nå Kungsbacka söder om Göteborg. De tränar i snitt två dagar i veckan, men flera av flickorna dubblerar med andra lag i klubben. Mötet mellan de unga juniorerna och den ru

tinerade landslagss­pelaren är först lite spänt. Spelarna är nervösa och merparten av dem har aldrig tränat tillslag och förstatouc­h på det här viset. Framför allt inte med en VMspelare som följer varje bollträff. Här finns mycket att hämta träningsmä­ssigt för alla, menar Elin Rubensson. – Vi kan bli mycket bättre i svensk fotboll på förstatouc­hen. Det ser man när man kommer utomlands att tempot skiljer och jag tror att vi ligger efter i Sverige, på den tekniska biten. Det kan man se i damallsven­skan också att det brister ibland sett till tekniken, säger hon.

”I början var det svårt”

Hon är avspänd och leder övningarna vant. Spelarna cirkulerar på flera stationer och just hos Elin är det tillslaget i fokus. Hon ställer in bollmaskin­en via en app på telefonen och visar hur spelarna ska agera. – Det är en av mina favoritövn­ingar, säger hon. Först en rullande boll, som skjuts ut av maskinen i hög hastighet, för direktskot­t på nära avstånd, sen andra bollen ett par steg bakåt på lite högre höjd som går att skarva till de små målen vid sidan och sist en boll som ska träffas på volley. – Bra touch! – Bra jobbat! – Ah, nästan. Kom igen! Mittfältar­en peppar, ger tips och en klapp på axeln då och då. Efter genomförd övning samlar Elin Rubensson sitt första gäng nära sig. – När vi vill ha en låg volley är det bättre att vänta ner bollen än att skjuta tidigt då den ofta går rakt upp. Gör ni det får vi den lågt placerad. Det gäller att ha tålamod. Instruktio­nerna hjälper, resultaten blir bättre och leendena fler. – I början var det svårt, men sen gick det lättare, säger Kajsa Lindby, 16 år. Träningspa­sset rullar på intensivt. Efteråt förevigar några av tjejerna mötet med Elin på bild. De slår sig ner i en ring och Elin Rubensson möter deras blickar. Hon är lugn, van vid att stå i centrum. Ungdomarna lyssnar, tar in de råd som serveras i en avspänd miljö men med trovärdigh­et. – Det kommer att komma hinder på vägen, det får ni vara beredda på. Men har ni mål och är bestämda så går det, alla kan ta sig hur långt som helst. Det finns inga genvägar. Men det är då man får gå in i sig själv. Lyssna på er själva och gå er egen väg. Det har jag gjort, säger Elin.

”Betyder oerhört mycket”

Philippa Ahlström spetsar sina öron, ställer flera frågor och tar tillvara på det unika ögonblicke­t. Snart är hon tillbaka i vardagen i Munkedal. Men minnet från stjärnmöte­t kommer för alltid finnas kvar inombords. – Jag tänker att hon säkert har fullt upp så här nära VM, men tar sig ändå tid. Det blir väldigt verkligt för oss. Passet var skitroligt. De har duktiga instruktör­er och det var pedagogisk­t. Och att få tio minuter med henne så här efteråt betyder mycket, säger hon. För Elin Rubensson är det en självklarh­et. – Det betyder mycket och det är väldigt roligt att vara ute och inspirera unga tjejer och se deras utveckling.

 ?? Foto: THOMAS JOHANSSON ?? Elin: ”Visst jag är en spelare i landslaget, men jag är bara en vanlig människa...”
Foto: THOMAS JOHANSSON Elin: ”Visst jag är en spelare i landslaget, men jag är bara en vanlig människa...”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: THOMAS JOHANSSON ?? Elins instruktio­ner är tydliga och inspirerar: ”När vi vill ha en låg volley är det bättre att vänta ner bollen än att skjuta tidigt då den ofta går rakt upp. Gör ni det får vi den lågt placerad. Det gäller att ha tålamod”.
Foto: THOMAS JOHANSSON Elins instruktio­ner är tydliga och inspirerar: ”När vi vill ha en låg volley är det bättre att vänta ner bollen än att skjuta tidigt då den ofta går rakt upp. Gör ni det får vi den lågt placerad. Det gäller att ha tålamod”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden