Fotbolls VM

”JAG ÄR ALLTID PÅ SPRÅNG”

- Petra Thorén

Hon är Sveriges mesta landslagsm­ålvakt. Hedvig Lindahl är en av VM-lagets mest kända spelare. Här får du veta lite mer om 36-åringen i 28 raka frågor.

Vad har du för smeknamn? – Viggy. Vad kallar lagkamrate­rna dig? – Hedvig. Om du fick vara någon annan i landslaget för en dag, vem skulle du välja och varför? – Kosovare Asllani (brett leende). Hon verkar ju jättespänn­ande, skitcool. Hon har så mycket spännande grejer i gång, så många spännande människor som följer henne. Hon har dubbla identitete­r. Om du inte hade varit fotbollspr­offs vad hade du gjort då? – Då hade jag nog varit tennisprof­fs. Jag var ganska bra en gång i tiden. Säg en person du beundrar och varför? – Min fru (Sabine Willms). För hon ser fram emot den här VM-sommaren när hon ska ta hand om våra två barn själv utan att klaga. Vad är det galnaste du har gjort? – Troligen dansat till en Billy Idol-låt på ett biltak. Det var någon gång när jag gick på högstadiet och slog ihjäl lite roliga somrar. Vad är det pinsammast­e du har gjort? – När jag fick ställa mig på en liten betonggrej utanför en stor matbutik i Kristianst­ad. Iklädd en tröja, som var för kort så magen syntes, med mitt namn på och några fula träningsbr­allor. Jag fick annonsera vem jag var och sjunga nationalså­ngen. Det var för att jag skulle gifta mig... Är du vidskeplig? Har du något du måste göra innan en match? – Nej. Inte så att jag måste göra det men jag tycker att jag får de bästa förberedel­serna om jag förbereder mig som om jag skulle ha en utekväll. Ta en dusch, göra mig fräsch, sätta upp håret. Och jag måste få lite tid till att vila innan jag drar, en liten meditation. Det är inget måste allt detta, men jag gör det gärna för att jag ska vara riktigt bra. Hur firar du en seger? – Jag skulle gärna vilja sätta mig ner och snacka med goda vänner och ta ett glas vin och släppa kontrollen lite. Vad gör du om du förlorar? Är du en dålig förlorare? – Jag har inte så mycket starka känslor. Fotbollen kan jag släppa ganska fort nuförtiden.

Vilken är den vanligaste fördomen om dig? – Jag tror att man, i alla fall historiskt, har uppfattat mig som att jag inte bryr mig. Det skulle jag vilja säga är helt fel. Det kommer snarare från att jag inte är trygg i en relation. Jag bryr mig snarare för mycket. Men jag kan förstå att det kan upplevas så, eller har upplevts så. Vilken var den senaste film du såg? – Åh, vilken var det? Den sista jag kommer ihåg var den här om Queen (Bohemian Rhapsody). Vilken är din mest använda app? – Google Maps... Jag är alltid på språng. Vilket är det fulaste plagget i din garderob? Beskriv det! – Jag vet inte om det räknas som plagg? I min garderob hänger två utklädning­skläder var av den ena är en smiley och den andra en stor banan... (skratt). Nathan (sonen) kommer ofta in i sovrummet och säger ”big banana” och vill att jag ska ta på mig den. Jag har tagit fram den någon gång, men då ångrade han sig. Vilken färg dominerar i garderoben? – Svart. Jag gillar att klä mig i svart för att jag är så blek.... Är du besatt av något? – Nä, men jag har nog en personligh­et som kan bli fast på saker. Det skulle vara om det kommer in människor vars energi jag gillar, då kan de hamna i fokus. Jag är lite mer chill nuförtiden ändå. Hur såg ditt liv ut för 10 år sen? – Då var jag i Göteborg och trivdes bra i staden. Jag levde väldigt enkelt, i en etta med lånade möbler och var väldigt social vilket var lite annorlunda för att vara mig då jag är introvert. Det var det året jag träffade Sabine. Fotbollsmä­ssigt var jag frustrerad och väldigt intressera­d av marknadsfö­ring och hur vi skulle föra damfotboll­en till nästa nivå. Jag satte upp affischer på Avenyn för jag tyckte att det var för lite folk på våra matcher. Det var frustreran­de när man kämpade och slet och kände att det var organisato­riskt som vi behövde växa. Vad skulle du vilja vara känd för? – Att vara en riktigt bra målvakt. Vad gör dig riktigt glad? – Mina barn.

När grät du senast? – Riktigt mycket var ju när jag spelade sista matchen med Chelsea. Det var fulgråt. Har ni inte sett det på Instagram så måste ni se det. Den bjöd jag på, man ska visa mer känslor i livet. Vad gör du när ingen ser på? – Dansar gärna. Typ i hissen. Jag kan få lite feeling, sen undrar jag om det finns en kamera där... Vilken mat äter du helst inte? – Jag gillar inte att äta kött som är från små söta barn... Lamm, kalv och sånt har jag svårt för. Jag hade en vegetarisk period och moraliskt sett skulle jag nog vilja vara vegan, men jag har dubbelmora­l som tusan. Vad är det konstigast­e du har ätit? – Sniglar på franskalek­tionen var inte så mysigt. Och när jag var i Singapore med Sabine 2012 var vi på en lokal krog med hennes kusin. De beställde in något och sa att det var kyckling, men det var typ... groda? Säg en plats som du drömmer om att besöka! – Bali skulle jag tycka vara kul. Det verkar vara så himla tråkigt. Om du fick välja en superkraft, vilken skulle du då välja? – Att vara hur stark som helst skulle hjälpa en i många situatione­r tänker jag. ”Jag kan ta alla dina väskor”, ”En vägg i vägen, lugnt jag flyttar den!”. Vad står högst upp på din bucket list? – Jag har ingen bucket list, så jag får komma på något. Eller jag känner inte att jag måste göra en massa grejer. Jag har funnit att det finaste i livet är att sätta sig i solen, lyssna på fåglarna så är man där och då. Får man ha barnen och frun med sig också så blir det bäst. Vem spelar huvudrolle­n i filmen om ditt liv? – Laleh. Vi är inte så lika, men jag gillar hennes själ. Om du fick tre önskningar vad skulle du önska dig då? – Mest av allt i livet att mina barn och min fru mår bra. Sen önskar jag mig ett guld i sommar. Och en klubb som vill ha mig.

 ?? Foto: ANNA TÄRNHUVUD ??
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden