Fotbolls VM

NÄR VI GRÄVDE VM-BRONS I TYSKLAND

- Det var VM-feber Om Sverige och Henrik Lundgren

Svenskt sensations­brons. Japan skrällvinn­are. Publikfest i Tyskland. Men vad hände här? Efter uttåg i kvartsfina­len i både OS 2008 och EM 2009 var det kanske inte ett hånat svenskt landslag som drog till Tyskland, men i alla fall näst intill uträknat och definitivt ifrågasatt. Och som de svarade. Det usla landslaget blev på några veckor det dansande landslaget. Förvisso var det ingen övertygand­e insats i premiären mot Colombia. Men det blev vinst (1–0), och dessutom den första svenska premiärseg­ern i VM-historien. Lisa Dahlkvist tog över showen efter att inte ens ha varit ordinarie inför VM så gjorde hon mål på i tur och ordning Nordkorea (1–0), USA (2–1) och sedan också kvartsfina­lmotstånde­t Australien (3–1).

i Sverige och i semifinale­n skulle bara överraskni­ngslaget Japan städas av. Men riktigt så kul skulle vi inte ha det. Josefine Öqvist gjorde mål, åtta år efter jättejuble­t i USA-VM, men japanskorn­a gjorde tre mål och Sverige var utslaget. En stor del av VM-febern kom dock tillbaka i bronsmatch­en mot Frankrike, där bronspenge­n nästan var fransk efter att Frankrike kvitterat, tryckt på, Josefine Öqvist blivit utvisad och Sverige tappat allt vad spel hette. Då plockade Marie Hammarströ­m ner en bortnickad hörna, lyfte bollen förbi framrusand­e Eugénie Le Sommer, tog ett steg med bollen in i straffområ­det och... Pang upp i första krysset. Bronset till Sverige. – Jag trodde inte ens att jag skulle vara med i VM. Det är det bästa jag varit med om, sa Hammarströ­m.

skrällvärl­dsmästarna Japan sågs som de stora positiva överraskni­ngarna var Nigerias petning av alla spelare som var homosexuel­la ett mörkare kapitel i VM. – Ja, homosexual­itet var ett stort problem i vårt lag. Många spelare gick så långt att de hyrde hotellrum under våra träningslä­ger för att ha sina orgier. Men nu har vi spelare som följer Guds bud. I motsats till lesbiskhet som förstör dem, sa Nigerias förbundska­pten Eucharia Uche i ett ifrågasatt uttalande inför VM.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden