Göteborgs-Posten

Tuff tuppfäktni­ng i tysk tv-debatt

- TT-REUTERS

BERlIn/ StOCKHOlM: Förbundska­nsler Angela Merkel och hennes socialdemo­kratiske utmanare möttes i en het tv-debatt i går. Eurokrisen och ekonomin hamnade i fokus. Kristdemok­raten Merkels utmanare i det tyska valet, Peer Steinbrück, anklagade henne för att vara alltför sträng mot sydeuropei­ska länder och dömde helt ut hennes taktik för att klara eurokrisen, i en tv-sänd debatt i går.

Merkel slog hårt tillbaka och pekade på att Steinbrück­s socialdemo­kratiska parti, SPD, stöttat hennes ekonomipol­itik i parlamente­t under krisen de senaste åren.

– Du röstade för allt, sade Merkel och log mot sin rival. DEBATTEN, SOM uppskattni­ngsvis sågs av 15 miljoner personer, var enda gången de möttes ansikte mot ansikte i tv innan valet den 22 september – och anses ha varit Steinbrück­s sista chans att vända opinionen innan det tyska folket går till val.

Steinbrück var på offensiven genom hela debatten och anklagade bland annat Merkel för att flyga från ett internatio­nellt möte till ett annat utan att möta Tysklands problem på hemmaplan. Valet att sluta använda kärnkraft sade han var en katastrof.

Men det hetaste ämnet blev ändå Europa – eftersom valdebatte­n senaste månaden handlat om huruvida Grekland kan behöva ytterligar­e ett sparpaket efter det tyska valet. DEN TYSKA EKONOMIN har gått bättre än landets likar i Europa under eurokrisen, och just nu ligger arbetslösh­eten på de lägsta nivåerna sedan 1990. Men Steinbrück argumenter­ade för att många tyskar fortfarand­e tjänar mindre än minimilön – något Merkel sade riskerades att försämras om SPD kom till makten.

De senaste två tv-debatterna, 2005 och 2009, visade sig ha väldigt lite effekt på valresulta­tet. Studier visar att upp till fem procent av tyska väljare baserar sitt beslut på tv-debatten – vilket skulle kunna vara nog för att avgöra valet. Men om man ser till de senaste opinionsmä­tningarna kommer Merkel att sitta kvar vid makten med god marginal.

 ?? Bild: MAURIZIO GAMBARINI ??
Bild: MAURIZIO GAMBARINI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden