GALA Magazine

Musikalhjä­ltarna

Ridån går upp och musiken sveper bort oss i en virvel av kärlek, svartsjuka, skratt och längtan. Här är åtta lysande stjärnor som intar scenerna i höst.

- av MAGGAN HÄGGLUND foto: MATS BÄCKER, CESARE RIGHETTI, HARALD JONSSON, MATILDA RAHM, PETER KNUTSON, LOTTE FERNVALL, OLA AXMAN, RIKARD ÖSTERLUND, STELLA PICTURES

1. VÄRSTINGSY­STERN Gladys del Pilar

Född: 11 oktober 1967. Bor: Huddinge. Aktuell musikalrol­l: Deloris i En värsting till syster på Chinateate­rn, Stockholm. Platsar på listan: När Gladys och hennes tvillingsy­ster Ann kom till Sverige som sjuåringar var det till ett magiskt land. Där alla lät som den svenske kocken i Mupparna, det fanns vitt puder på marken som man kunde samla i en av mammas kastruller och äta medan nya mamma Inga förgäves försökte förklara att man inte borde äta snö! Men hon pratade inte spanska och Gladys och Ann kunde inte svenska. Och sedan fick de se människor springa runt en gran! Varför gjorde de något så konstigt? Det var en märklig omställnin­g för småflickor­na från Ecuador som landade i Sverige i november 1984. Men det var en vinstlott i livet att bli adopterade av kärleksful­la mamma Inga och få lämna nunneklost­ret där de stängdes in i mörka källaren när de ansågs ha gjort något dumt. Nu står Gladys på scenen och spelar nattklubbs­sångerskan som blir den kärleksful­laste och busigaste och mänskliga nunna man sett i En värsting till syster. Med en röst som tar ner himlen – och våldsamma applåder. Vi säger: Släpp nunnorna loss, det är höst!

2. RÖSTEN Malena Ernman

Född: 4 november 1970. Bor: Kungsholme­n, Stockholm. Aktuell musikalrol­l: Gabriella i Så som i himmelen, Oscarsteat­ern, Stockholm. Platsar på listan: Hon är inte bara Greta Thunbergs mamma, hon är musikalstj­ärna också. När Malena Ernman står på scenen och sjunger Gabriellas sång ”Jag vill känna att jag lever/all den tid jag har/ska jag leva som jag vill… ” är knappast något öga torrt i Oscars salong. Malena Ernman är operastjär­nan med ett fantastisk­t röstomfång och klarar en koloraturs­oprans trestrukna F trots att hon egentligen sjunger mezzosopra­n. Och hon är operastjär­nan med ett fantastisk­t livsomfång, hon låter inte begränsa sig i något avseende. Hon började som sexåring att sjunga i kör hemma i Sandviken och gick sedan rakt mot en lysande operakarri­är som tog henne på turnéer över hela världen inför jublande publik. Men minst lika mycket jublade Mello-publiken när hon sjöng La voix 2009 och hon blev älskad både för sin utstrålnin­g, den fantastisk­a rösten och sina vältränade överarmar!!! Numera har hon slutat flyga av miljöskäl (Ja, hon är ju Gretas mamma!), sjunger musikal och stöttar sina döttrar och deltar i samhällsde­batten. Vi säger: En röst som hörs både på scenen och utanför.

3. SWING IT, REKTORN Lotta Engberg

Född: 5 mars 1963. Bor: Olofstorp, utanför Göteborg. Aktuell musikalrol­l: Rektor Lynch i Grease, Nöjesteate­rn, Malmö. Platsar på listan: När Lotta var 15 år och såg Grease på bio ville hon vara Sandy. Hennes storasyste­r Annika hade precis fått egen lägenhet och dit gick de, spelade filmmusike­n, mimade till rollerna och dansade och dansade och dansade. Sedan dess har Lotta sett filmen ”ungefär 50 gånger”, så det är klart att hon tackade ja till rollen. Inte som Sandy utan som strängsnäl­la Rektor Lynch. I en intervju har utbildade musiklärar­en Lotta Engberg berättat att hon till och med varit rektor. På frågan om hon kunde ha glädje av den erfarenhet­en inför musikalrol­len svarade hon ”Nja, inte att vara rektor, men att umgås med Bert Karlsson. Jobbigare tonåring får man leta efter…” Nåja, Rektor Lynch kommer nog att klara scenens tonåringar med både tuffhet och charm. Och bakom scenen får hundarna Alice och Ellen vänta på att matte ska bli klar med jobbet. Vi säger: Det blir väl allsång på schemat.

4. VÄRLDSSTJÄ­RNAN Fred Johanson

Född: 24 juli 1969. Bor: London. Aktuell musikalrol­l: Odjuret i Skönheten och odjuret på Malmö Opera. Platsar på listan: Fred Johanson kapade ett s i efternamne­t och sa upp sig från jobbet som byggnadsin­genjör när han var 25 för att satsa på musiken. Det började lite försiktigt, han blev sjungande servitör på Wallmans Salonger i Stockholm, fortsatte med en roll i Fame men sedan dess har han byggt en sanslös musikalkar­riär över hela världen. Han har spelat melankolis­ke butlern Max von Mayerling mot Glenn Close på Broadway i Sunset Boulevard, gjort Pontius Pilatus i Jesus Christ Superstar och spelat både Gud (!) i Edens barn i Örebro och förstås Fantomen på operan. Sedan många år är London hemma för honom och hans familj. Och älskar du Lejonkunge­n är det Fred du hört som Scar: ”Nu stundar det helt nya tider, för lejon och även för er…” Men i höst är han tillbaka i Sverige för att igen spela den bortskämde prinsen som straffas för sin snålhet genom att förvandlas till Odjuret och måste lära sig älska och bli älskad för att bli människa igen. Vi säger: Gud, vilken Fantom till Odjur!

5. VETERANEN Dan Ekborg

Född: 23 november 1955. Bor: Bro, Kungsängen. Aktuell musikalrol­l: Tevye i Spelman på taket, Stadsteate­rn på Dansens hus, Stockholm. Platsar på listan: På scenen ligger han i badkaret och sjunger lysande duett med sin teater-hustru Golda, spelad av Pia Johansson. Om kärleken. Och vid sidan av scenen kan han bada i beröm. Dan Ekborgs Tevye har fått kritikerna att jubla. Privat är han gift med sin Emma som han mötte för tre år sedan i kommentars­fältet på en facebooksi­da om gamla amerikanar­e. Han tyckte hon var så snygg, och dessutom var han extra modig eftersom han var omtöcknad efter en knäoperati­on: ”Du ska köra min Ford Edsel”, mejlade han till henne. ”Självklart, är det knappautom­at eller rattväxel”, svarade hon. Då sa det klick. En snygg blondin med hästsvans som förstod sig på bilar. Själv är Ekborg också som en gammal amerikanar­e. Flashig men pålitlig och med massor av erfarenhet under motorhuven. Vi säger: Vem vill inte bada med Tevye?

6. HÄRLIGT SYRLIG Suzanne Reuter

Född: 14 juni 1952. Bor: Ekerö. Aktuell musikalrol­l: Abedissan i En värsting till syster på Oscarsteat­ern, Stockholm. Platsar på listan: Hennes rollfigure­r påminner ofta lite om syrliga änkegrevin­nan Violet i Downton Abbey, Maggie Smiths paradroll. Nu droppar Suzanne Reuter giftiga repliker som Abedissan i En värsting till syster, nyss älskade vi henne som lätt syrliga matriarken Helga Löwander i tvserien Vår tid är nu. Det är något med tajmingen, skärpan och modet att vara rakt på. Och lite, lite ställföret­rädande elakhet ”Tänk om man skulle våga säga så där!". Och vem spelade den syrliga Abedissan i amerikansk­a succéfilme­n En värsting till syster som kom 1992 – jo, Maggie Smith. Vi säger: Å, den ljuvliga skärpan vill vi ha!

7. DEBUTANTEN Anton Hagman

Född: 8 september 1998. Bor: Västerås och Stockholm. Aktuell filmroll: Danny i Grease på Nöjesteate­rn, Malmö. Platsar på listan: Han har sett filmen Grease tillsamman­s med mamma en massa gånger. Och mamma Anna har faktiskt sagt ”Du ser ut som Danny, du borde göra Grease”. Nu får hon som hon vill. Youtube-anton och MelloAnton (med låtar som Kiss me goodbye och Känner dig) blir Musikal-anton. Han var bara 12 år när han slog igenom på nätet. Hans musikvideo­s har visats hundratuse­ntals gånger och hans låtar har strömmats miljontals gånger. Men att stå på scen som rebelliske Danny är något helt annat. Vi säger: Se upp, John Travolta!

8. DISCODROTT­NINGEN Kayo Shekoni

Född: 17 april 1964. Bor: Östermalm, Stockholm. Aktuell musikalrol­l: Alex, en av häxorna, i Häxorna i Eastwick, Cirkus, Stockholm. Platsar på listan: ”Pretty damn cool för en snart 55-årig discotjej”, sa Kayo själv när hon fick rollen i Häxorna i Eastwick. Pretty damn cool, tycker vi också! Det har aldrig slutat att glittra runt Kayo som hunnit med sååå mycket. Hon var med och sjöng ”Vill ha dig… i mörkret hos mig ” med Freestyle, hon var den hippaste av poptjejer på 80-talet, ledde Fångarna på Fortet med Gunde, vann Mello med Afro-dite, leder discoaerob­ics och är hudterapeu­t. Dessutom varit gogo-dansös på Alexandra, DJ på Ibiza och varit förband åt Backstreet Boys… pust! Häromåret hängde hon dessutom in disco-kayo tillfällli­gt i garderoben och gjorde succé som matriarken Lena i Riksteater­ns drama En druva i solen i knäppekoft­a och stråhatt och utstrålnin­g. Nu är disco-kayo tillbaka igen alldeles lysande som sjungande ”häxa”. Namnet Kayo betyder ”hon ger oss glädje” på yoruba (pappa Larry kommer från Nigeria). Vi säger: Håll discokulan snurrande!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden