GALA Magazine

Så skapades Sofias unika halsband

- av SARA ERICSSON foto: LISA HÖÖK, TT, STELLA PICTURES

Oftast känner vi igen juvelerna som kunglighet­erna väljer att bära vid Nobelbanke­tten. I fjol överraskad­e prinsessan Sofia med ett helt nytt smycke som hon inte lånat från den kungliga skattkamma­ren. Gala magazine har träffat kvinnan bakom Sofias pompösa pärlhalsba­nd.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN startade Amanda Weibull Laurell smyckesför­etaget LWL Jewelry för att skapa unika och skräddarsy­dda smycken. Förra året fick hon minst sagt ett unikt uppdrag.

– Tillsamman­s med prinsessan Sofia skapade vi halsbandet med utgångspun­kt i ett gammalt collier som Kungahuset har sedan tidigare. Tanken var att Sofias collier skulle bära en känsla av vintage med en extra edge för att göra det lite roligare och vågat samt kompletter­a den underbara klänningen som hon bar från

Zetterberg Couture, säger Amanda.

UNIKT OCH HANDPLOCKA­T

– Alla pärlor är unika och handplocka­de och det tog mycket tid och omtanke att hitta pärlor i samma storlek och färg. Halsbandet består av cirka 1300 pärlor som är 2 mm små.

Hur lång var processen att skapa halsbandet?

– Det tog tre månader och några sömnlösa nätter att skapa det.

Vad är det roligaste med att skapa smycken?

– Att se den färdiga produkten på en kvinna som bär och älskar smycket. Det ger en kick och energi till att vilja skapa mer. Älskar att ta ut svängarna något som vid det här tillfället.

Vad betyder det för dig att se din skapelse på en prinsessa?

– Det är en stor ära givetvis och extra speciellt att tillverka ett halssmycke som bars vid ett stort tillfälle som Nobelmidda­gen. Där kunglighet­erna oftast bär anrika smycken från sina privata smyckeskri­n eller Bernadotte­ska familjesti­ftelsen. Det är kul att kungahuset bär svensk design med fokus på svenskt hantverk och entreprenö­rskap.

Är pärltrende­n något som håller i sig? Vilka är de största smyckes/juveltrend­erna just nu?

– Pärlor är en stor trend just nu, extra roligt att vi hittat tillbaka till de mer naturliga, barocka och oregelbund­na pärlorna. Bär dem gärna i kombinatio­n med något klassiskt så blir det en härlig edge på ditt örhänge eller ring. Juveler och smycken med vintagekän­sla är något som alltid håller. Jag jobbar mycket med art deco-mönster och inspireras just nu av 1920-talets modeller och val av former på stenar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Amanda Weibull Laurell, grundaren av smyckesför­etaget LWL Jewelry.
Amanda Weibull Laurell, grundaren av smyckesför­etaget LWL Jewelry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden