Gör det Själv (Sweden)

TEST – två sidor med test av verktyg och material.

Ryobi gör med sin fogpistol ett profession­ellt verktyg mer tillgängli­gt för gör-det-själv-aren. Det har aldrig varit så lätt att göra en snygg fog.

- HM/MM

Billiga, manuella fogpistole­r för under hundringen är nog det verktyg vi har förbannat och svurit mest över genom åren. De går sönder direkt, patronen behöver hjälp för att hållas på plats och det är nästintill omöjligt att få till ett jämnt tryck, vilket är nödvändigt för att göra en snygg fog.

Vår erfarenhet är att om du vill ha en fogpistol i rimlig kvalitet, är det mycket svårt att hitta en för under 400 kronor. Men är det värt att betala det dubbla för en batteridri­ven fogpistol? Svaret är ja.

De flesta batteridri­vna fogpistole­r är profession­ella maskiner som kostar tusenlappa­r, men Ryobi har lyckats hålla nere priset på en rimlig nivå. Resultatet är en stabil och genomtänkt spruta, som visserlige­n är lite svagare.

Men förvarar du dina patroner så att de inte torkar ut, borde du inte ha några problem att trycka ut fogmassan. Ett annat litet minus är att du bara kan använda fogpatrone­r och inte påsar, som många av de dyrare modellerna klarar av.

Men du får en bra maskin i förhålland­e till priset. Den ger ett jämnt och justerbart tryck, som gör det lätt att få till en snygg fog. Och direkt när du släpper knappen, försvinner trycket, så du slipper den sista kladden som ofta kläms ut i manuella fogpistole­r.

Laddare och batterier köps för sig och kan finnas i set för omkring 1.000 kronor.

“…DEN GER ETT JÄMNT OCH JUSTERBART TRYCK, SOM GÖR DET LÄTT ATT FÅ TILL EN SNYGG FOG …”

 ??  ?? Fogsprutan kan bara använda fogmassa i patroner och inte i påsar.
Kolvens hastighet kan justeras mellan
1 och 5,5 mm per sekund.
Använder samma batteri som alla Ryobis 18-voltsverkt­yg.
Fogsprutan kan bara använda fogmassa i patroner och inte i påsar. Kolvens hastighet kan justeras mellan 1 och 5,5 mm per sekund. Använder samma batteri som alla Ryobis 18-voltsverkt­yg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden