Gör det Själv (Sweden)

Stolpar och ram

-

Taket består här av stolpar, fyra totalt, som placeras på ett avstånd av 2,4 m från huset. Överst på stolparna ska monteras en ram, som ska förankras i husets takfot med hjälp av spärrar. Det yttersta hammarband­et fästs först vid de yttersta stolparna, två och två, innan stolparna placeras i hål och förbinds i mitten.

1. Gör hål för stolparna (A),

när du har mätt upp var de ska placeras. Hålen borras enklast med en jordborr - och en medhjälpar­e! Hålen ska vara minst 90 cm djupa (frostfritt) och vara rymliga så att stolparna kan justeras på plats.

2. Stolpar (A) och hammarband (B) fogas ihop,

två tillsamman­s, innan stolparna reses upp och placeras i hålen. När hammarband­et är fast, är det lättare att ha exakt samma avstånd mellan stolparna.

3. Hammarband­et (B) fästs vid stolparna med kraftiga vinkelbesl­ag

och ankarskruv,

5 x 40 mm.

4. Det ska göras två stommar

där hammarband­et (B) fästs i stolparna (A) till det här taket. Gör dem eventuellt ovanpå varandra, så att den första används som mall. Så tar de inte heller så mycket plats, om det är ont om plats. Det sista hammarband­et sätts när stolparna är på plats.

5. Placera nu de två stolpstomm­arna i hålen.

Stolparna placeras så att de står helt rakt. Kolla med vattenpass­et på båda sidor om stolparna. Stommen stagas upp så att stolparna står i rätt höjd. Här ska hammarband­et placeras 10 cm under bärlinan vid huset, så att taket får en lämplig lutning.

6. Fyll betong runt stolparna (A)

när de står som de ska. Här används färdigblan­dad betong som blandas med vatten enligt förpacknin­gen. Det är bra att göra lite fall på gjutningen, så att vattnet kan rinna bort från stolpen.

 ??  ?? 2 3 4
På ena sidan sitter hammarband­et (B) mitt på stolpen, så att det finns utrymme för takspärren, som också ska ligga här.
2 3 4 På ena sidan sitter hammarband­et (B) mitt på stolpen, så att det finns utrymme för takspärren, som också ska ligga här.
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden