Gör det Själv (Sweden)

Takspärrar

-

Takspärrar­na förbinder huset med stolparna och hammarband­et. De fästs med balkskor i husets takfot och med vinkelbesl­ag i hammarband­et. Här är det viktigt att avståndet mellan spärrarna är exakt 100,5 cm, eftersom det passar med måttet på takskivorn­a. Du ska också vara noga med att spärrarna sätts vinkelrätt mot hammarband­et, så att du inte får problem när takskivorn­a ska monteras.

1. Spärren (C) sätts i balkskon på husets takfot. Först ska spärren fästas med 5 x 40 mm-skruvar.

2. Spärren (C) placeras vinkelrätt mot hammarband­et (B) och fästs med vinkelbesl­ag och ankarskruv. Spärren ska ha ett fall på 3 cm per meter, dvs totalt 7,5 cm på det här taket.

3. Kolla en extra gång så att stolparna (A) står helt rakt innan du fäster spärrarna (C) vid hammarband­et (B). Därför ska du sätta spärrarna samma dag som stolparna, så att betongen inte hinner härda. Du ska också kolla en gång extra så att alla spärrarna sitter vinkelrätt mot hammarband­et med exakt samma avstånd mellan sig, eftersom takskivorn­a ska fästas på lister som skruvas fast i spärrarna.

4. Mellan spärrarna (C) täpps igen med reglar (D). De kapas på längden så att de passar mellan två spärrar. Reglarna fästs med vinkeljärn och ankarskruv. Därefter målas trästommen. Det är lättare att göra det nu, innan takskivorn­a sätts på plats, så att du kan komma till lätt och inte riskerar att få färg på taket. Och det är en bra investerin­g, för träskydd förlänger träets livslängd, så att du får glädje av din överbyggna­d i många år.

 ??  ?? 4
Kolla avståndet mellan spärrarna en extra gång. Här ska det vara exakt 100,5 cm centrumcen­trum.
4 Kolla avståndet mellan spärrarna en extra gång. Här ska det vara exakt 100,5 cm centrumcen­trum.
 ??  ?? 2 3
2 3
 ??  ?? “Hålen” mellan spärrarna vid hammarband­et sätts igen genom att “höja” regeln.
“Hålen” mellan spärrarna vid hammarband­et sätts igen genom att “höja” regeln.
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden