Gör det Själv (Sweden)

Terrass med plattor

-

På den gamla stenbelägg­ningen under det nya, fina taket finns det många gropar, så det är svårt att få bord och stolar att stå stabilt. Därför tas de gamla plattorna upp och det görs ett nytt, stabilt underlag med fall bort från huset, som packas ordentligt med en markvibrat­or. Därefter läggs de gamla stenarna tillbaka.

1. De gamla stenarna tas bort.

Även det översta lagret av det gamla underlaget tas bort. Istället läggs det på ett nytt bärlager, som fördelas så jämnt det går i ett ca 10 cm tjockt lager. Se till att underlaget faller bort från huset, så vatten kan rinna bort. Fallet ska vara ca 1-2 cm per meter.

2. Bärlagret packas ordentligt

med en markvibrat­or så att den nya plattbeläg­gningen inte ska sjunka ner. Kör fram och tillbaka ett par gånger över underlaget.

3. Överst läggs sättsand, som jämnas till.

Lagret ska vara 3-5 cm tjockt. Det kan jämnas till t ex med hjälp av två raka rör som läggs ner i gruset så att det blir jämnt och har rätt fall. Den överflödig­a sanden dras av med en rätskiva eller en lång, rak bräda. När hela underlaget är utjämnat, ska det läggas plattor. Här väljer vi att återanvänd­a de gamla plattorna.

4. Sopa fogsand i fogarna.

Om du sopar diagonalt över fogarna, går det lättast att fylla dem. Och det är viktigt att fogsanden låser fast sig mellan plattorna till en stark, sammanhäng­ande yta. Kör ett par gånger med markvibrat­orn. Häll sedan på mer fogsand och sopa tills fogarna är helt fyllda.

 ??  ?? Kolla så att det finns fall i underlaget. 1-2 cm per meter är lagom. 4
När rören tas bort fylls spåren med sättsand, så att underlaget blir så jämnt som möjligt.
Kolla så att det finns fall i underlaget. 1-2 cm per meter är lagom. 4 När rören tas bort fylls spåren med sättsand, så att underlaget blir så jämnt som möjligt.
 ??  ??
 ??  ?? 1 3
1 3
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden