Gör det Själv (Sweden)

Så här gör du

-

Även om roboten i stort sett sköter sig själv, bör du se över den en gång om året. Det är lämpligt att göra det när trädgårdss­äsongen är slut och roboten ska packas ihop. Den avancerade elektronik­en är känslig för fukt, så över vintern bör du förvara roboten där det är både torrt och relativt varmt. Det är också en bra idé att packa ner laddstatio­nen över vintern.

Innan du demonterar maskinen är det bra att plocka fram manualen. Den visar ofta var de olika skruvarna sitter. 1. Demontera robotens kåpa. På några modeller sitter den med skruvar medan den på andra maskiner bara kan snäppas av.

2. Ta bort gräs och annat skräp med en dammsugare. Om det sitter fast ordentligt, kan det avlägsnas med t ex en träpinne som är mjuk och därför inte lämnar några märken.

3. Lyft försiktigt av kåpan när skruvarna som håller den på plats tagits bort. Var uppmärksam på sladdar till kontrollpa­nel, knappar och sensorer. Ofta sitter sladdarna med kontakter, som det är lätt att dra ur. Ta eventuellt en bild så att du kan komma ihåg vilken kontakt som ska sitta var. 4. Gnid in maskinens utsida med plastrengö­ring, så att gräs och smuts får svårare att fastna framöver.

5. Rengör gummipackn­ingen och förbättra tätningsfö­rmågan med vaselin. Packningen ser till så att elektronik­en inte utsätts för fukt. Det är viktigt att packningen är hel, elastisk och i bra skick. Om inte, ska du byta ut den mot en ny.

6. Montera packningen. Var noga med att sätta den ordentligt på plats och se till så att det inte ligger något skräp i spåret där den ska sitta - varken i botten eller i locket.

7. Montera ihop roboten igen. Se till så att alla kontakter till sensorer, knappar och annat sätts i korrekt igen.

 ??  ?? Kontakter och ledningar ska sättas ihop korrekt. Tog du ingen bild när du plockade isär dem, kan du kolla i manualen.
Kontakter och ledningar ska sättas ihop korrekt. Tog du ingen bild när du plockade isär dem, kan du kolla i manualen.
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 7
7
 ??  ??
 ??  ?? 2 5
2 5
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1 4
1 4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden