Gör det Själv (Sweden)

VARIANTER AV STÅLBALKAR

-

HEA.

EU-standardis­erad balk med breda flänsar. Profildjup­et och flänsbredd­en är i stort sett densamma, så profilen är nästan kvadratisk. Den svagaste av H-balkarna. Vikten på en HEA 120-balk är 19,9 kg/m.

HEM.

Den kraftigast­e och absolut tyngsta H-balken för tung belastning. Flänsar och mittstycke är 30-100 % tjockare än på HEB-balkarna. Används endast där belastning­en är extremt hög. En HEM 120-balk väger 52,1 kg/m.

INP.

Liknar IPE-balken men har tjockare mittstycke och flänsar. Dessa blir dock tunnare från mitten och utåt, för att minska vikten. Används på samma sätt och på samma ställen som IPE-balkar. En INP 120-balk väger 11,1 kg/m.

HEB.

Den liknar en HEA-balk men har tjockare flänsar och mittstycke. Den blir starkare men är också lite tyngre, Används som HEA-balken, för både stående och liggande stöttning. En HEB 120-balk väger 26,7 kg/m.

IPE.

Mittstycke­t är något längre än flänsarna, och den är inte lika tjock som motsvarand­e HEA-balk. Det ger en svagare balk. Används i lättare konstrukti­oner samt som stående stolpar.

.

UPE.

Ser ut som en kapad IPE-balk, men mittstycke­t och flänsarna är tjockare. Används bl a som komplement till H-balkar vid understöd till golv, som kantbalkar och i industrihy­llor. En UPE 120-balk väger 12,1 kg/m.

UNP.

Ser ut som UPE-balken men har tjockare mittstycke och flänsar. Precis som på INP-balken blir flänsarna smalare från mitten och utåt. Är lite starkare än UPE-balken. En UNP-balk väger 13,4 kg/m.

 ??  ?? Flänsar
Profildjup i mm
– här 120
Flänsar Profildjup i mm – här 120
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden