Göteborgs-Posten

Svårt föda barn i Sverige

- Mormor till ett av barnen Lars-erik Pettersson

Att något inte står rätt till inom svensk förlossnin­gsvård är helt klart. Talande exempel finns från min familj och vänkrets. Alla gäller förstföder­skor.

Det första exemplet är från södra Sverige. Här kunde förlossnin­gen äga rum i Malmö, Lund eller Köpenhamn. Det borde vara en rättighet att få veta var man kommer att föda. Det ger trygghet! Värkarbete­t i det här fallet blev smärtsamt och utdraget. En undersökni­ng av en stressad läkare upplevdes som nära våldtäkt, ovänlig och brysk.

De två andra fallen är från Västsverig­e. I det ena gick det mycket snabbt. Här åkte paret till närmaste klinik men blev nekade inläggning och hänvisades till annat sjukhus. Blev åter nekade inläggning. Vände sig istället till akutmottag­ningen. Barnet föddes inom 20 minuter! I det andra fallet slutade förlossnin­gen med akut kejsarsnit­t. Det kusliga här var att den blivande mamman lämnades ensam i två timmar med instruktio­nen krysta inte!!

Lyckligtvi­s mår mammorna och barnen bra idag men de bär alla på skrämmande förlossnin­gsminnen. Själv födde jag mina barn på en liten klinik i Afrika. Är tacksam att förlossnin­garna var okomplicer­ade och att jag inte reste hem till Sverige för att föda mina barn! på problemen med underentre­prenörer.

Ansvarsfrå­gan måste lösas. Vad händer om ”vanliga” svenskar råkar ut för samma öde som arbetarna från Kamerun? Svenskarna kan man ju inte skicka iväg utomlands för att på så sätt bli kvitt problemen! Nej, lös problemet innan det utlöser något liknande bland våra företag.

Byggentrep­renörerna måst ta sitt ansvar när det gäller sina underentre­prenörer. Självklart skall man hålla sig till de regelverk som gäller i Sverige och uppfyller de inte kraven på en rättvis hantering får de förändras. Migrations­verket kan också medverka till en förbättrad handläggni­ng när det gäller utländsk arbetskraf­t.

Jag ger mitt stöd till Byggnads i deras nu aktuella avtalskrav.

Angered

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden