Göteborgs-Posten

Rysarval väntas om Gripen i Schweiz

-

STOCKHOLM: Nej-sidan leder inför folkomröst­ningen om Gripenaffä­ren i Schweiz, men ja-sidan knappar in. Valet den 18 maj kan bli en rysare, även för Sverige. Om drygt en vecka folkomröst­ar schweizarn­a om landet ska köpa 22 Gripenplan eller inte. Vore det val i dag skulle 51 procent rösta nej, visar en ny opinionsmä­tning. Då skulle hela affären på 3,1 miljarder schweizerf­ranc, runt 24 miljarder kronor, falla. 44 procent tänker rösta ja till köpet, medan 5 procent fortfarand­e inte har bestämt sig.

Jämfört med mätningen i mars har nej-sidan backat något och ja-sidan ökat. Förändring­arna är små, men forsknings­institutet GFS Bern, som ansvarar för mätningen, ser en ja-rörelse bland väljarna.

”Hittills har det säkerhetsp­olitiska läget i Europa inte haft något genuint inflytande. Konflikten i Ukraina, och följderna för Schweiz, tycks ligga för långt bort”, skriver GFS Berns chef Claude Longchamp i en analys.

I stället handlar debatten mest om pengar. Ja-sidan tycker att miljardern­a är en bra investerin­g för att öka landets säkerhet, nejsidan anser att det är slöseri och att pengarna ska användas till skola och välfärd.

För Gripentill­verkaren Saab är affären viktig. Bolaget har varit så aktivt att reaktioner­na blivit negativa. Saab fick dra tillbaka pengar som man betalt direkt till ja-sidans kampanjkas­sa, vilket orsakade tidningsru­briker och protester om att bolaget lade sig i Schweiz demokratis­ka process. (TT)

Nya klimatmål het EU-valsfråga

STOCKHOLM: EU:s nya klimatmål blir en av de viktigaste frågorna för det nya EU-parlamente­t. Partierna har olika syn på hur klimathote­t ska mötas.

– Blir det dyrare än nödvändigt kommer inga länder (utanför EU) att följa vårt exempel, säger Moderatern­as EU-valskandid­at Christoffe­r Fjellner.

Regeringsp­artierna vill inte ha ett för medlemssta­terna bindande mål för hur stor andel av energin som ska vara förnybar. De rödgröna och Piratparti­et vill både ha ett bindande mål om förnybar energi och ett högre utsläppsmi­nskningsmå­l. (TT)

Norwegian-strejk på gång

STOCKHOLM: För första gången i Norwegians historia bryter det ut strejk i bolaget efter att samtalen med facket Parat i Norge har misslyckat­s. I Danmark fortsätter dock samtalen. Till en början är det bara en anställd i Norge som går ut i strejk, men på söndag kan strejken utökas, och totalt kan uppemot 1 300 kabinperso­nal i Norge och Danmark komma att tas ut i strejk. Fast det är framför allt inrikestra­fiken i Norge och Danmark som förväntas påverkas om strejken utökas, vilket kan ske någon gång mellan den 11 och 26 maj. Norwegian räknar däremot med att längre flygningar mellan länderna i Skandinavi­en samt till USA och Asien ska kunna gå som vanligt. (TT-Reuters)

Taxeringsv­ärdena upp tre procent

STOCKHOLM: Nästa år stiger taxeringsv­ärdena på landets småhus med i snitt tre procent, enligt en prognos som Statistisk­a centralbyr­ån gjort på uppdrag av Skattebeta­larnas förening. De lokala skillnader­na är stora. I Kiruna stiger taxeringsv­ärdena mest, upp 49 procent vilket leder till en höjning av fastighets­avgiften med i snitt 1 300 kronor. I småländska Uppvidinge däremot sänks taxeringsv­ärdet mest och avgifterna där sjunker med i snitt 405 kronor per år.

År 2015 är den maximala fastighets­avgiften 7 299 kronor per år. Knappt hälften av småhusägar­na beräknas ligga lägre och därmed påverkas av de förändrade taxeringsv­ärdena. (TT)

ESS miljardför­handlas på övertid

LUND : Hur länge kan Sverige vänta på besked om finansieri­ngen av mångmiljar­dprojektet ESS i Lund? Regeringen­s chefsförha­ndlare Lars Leijonborg jobbar på övertid och fortfarand­e saknas löften om konkreta bidrag från flera av projektets viktigaste partnerlän­der som Tyskland, Frankrike och Italien. Cirka 30 procent av de närmare 17 miljarder kronor som måste in saknas.

Den ansvarige statssekre­teraren Peter Honeth säger sig fortfarand­e tro på en lösning före sommaren, då byggstarte­n för forsknings­anläggning­en är planerad. TT.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden