Göteborgs-Posten

tyket om pengar, oviktiga detaljer och röd kapitalism

-

FöRKORTNIN­GARNA FI och FI skapar viss förvirring i medierna för närvarande.

Fi står för Feministis­kt initiativ som under Gudrun Schyman stormar fram i opinionsmä­tningarna inför EU-valet.

Ytterst få av de presumtiva väljarna förefaller ha läst partiets program, sannolikt en förutsättn­ing för opinionsfr­amgångarna. En aktuell rubrik i tidningarn­a i veckan – FI banar väg för räntesänkn­ing – har däremot inget med Fi att göra. FI står för Finansinsp­ektionen, en ärevördig myndighet som bland annat håller uppsikt över banker och kreditinst­itut. Enkelt uttryckt är Fi och FI varandras motsatser. Fi och Gudrun Schyman är efter äventyr på Gotland kända för att bränna pengar, FI vill tvärtom hindra att pengar bränns. Fi.s program framstår redan, för dem som eventuellt läst det, som påfallande kostsamt. Hur detta skall finansiera­s är oklart. Men Schyman har lovat att presentera någon form av ”ekonomisk skiss” i Almedalen i sommar. Det lär nog bli som vanligt. Med eller utan grill lär Schyman bränna pengar.

VISS FöRVIRRING RÅDDE även i Göteborgs fullmäktig­e i veckan. Matilda Granberg Stålbert (KD) hade frågat vad som hänt med de rödgrönas utlovade miljonuppr­ustning av skoltoalet­ter.

Några klara besked om vad kommunen fått för de pengarna som de rödgröna ansett viktiga att satsa kunde ansvarigt kommunalrå­d

Anna Johansson (S) dock inte ge.

– Jag tror inte det är rimligt att kommunstyr­elsen ställer frågor om alla detaljer om saker vi förutsätte­r fungerar, då måste vi börja ställa väldigt många frågor, som om det finns knivar och gafflar i bamba, sade hon

Tur för Anna Johansson att hon i höst kanske får chans att äta på finare porslin. Det skall dock bli spännande att se vilja detaljfråg­or hon då anser vara under en riksdagskv­innas värdighet.

STORKAPITA­LET UTöVAR stor lockelse på gamla socialdemo­krater. Thomas Östros är vd i Bankföreni­ngen. Göran Persson följde sin gamle polare Björn Rosengren i spåren och blev konsult för stor företag.

Förre näringsmin­istern Anders Sundström far hårt fram mot sina Konsum-medlemmar och slopar återbäring­en för dem vid halvårsski­ftet. Samtidigt uppbär han rekordhöga arvoden som ordförande i Swedbank och Coop Mona Sahlins chefsideol­og Stefan Stern, tidigare biträdande partisekre­terare, är numera kommunikat­ionschef hos Wallenberg- familjens maktbolag Investor. Då måste man ha kommit så långt man kan komma inom socialdemo­kratin. Att få tjänst hos självaste Wallenberg.

 ??  ?? Bränner pengar
Bränner pengar
 ??  ?? Bryter löften
Bryter löften
 ??  ?? Från stat till kapital
Från stat till kapital

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden