Göteborgs-Posten

Fakta: Alliansens planer

- ARNE LARSSON

Alliansen i Göteborg vill öka satsningen på skolan med: Mer och öronmärkta resurser. En central nämnd i stället för delegerat ansvar till stadsdelar­na.

En kommungeme­nsam utrednings­enhet för tidiga stödinsats­er. Höjd status för lärare. Förstärkta insatser för nyanlända. I äldreomsor­gen vill man: Tillsätta en äldreombud­sman. Ta fram uppföljnin­gsverktyg. Införa värdighets­garantier. Kompensera om det brister. För att öka byggandet: Låta byggherrar ta fram detaljplan­er. Inför ny markanvisn­ingspolicy. Sälja tomter genom budgivning. verksamhet­er. Problemen, som Alliansens ser, är dels att fördelning­ssystemet skiljer sig åt mellan olika delar av staden och att skolan kan få ta stryk om annat blir dyrare än väntat.

Det vill man lösa med en central skolnämnd och ett tydligare system för hur stor peng som ska följa med varje elev. Helene Odenjung säger att man vill skapa ett system med en grundresur­s som är lika för alla barn, på den lägger man sedan mer medel utifrån ett socioekono­miskt index.

Hur mycket vill ni öka lärarlöner­na?

– Vi har sagt att vi ska ligga över det SKL och lärarfacke­n kommit överens om när det gäller lönerna, säger Helene Odenjung.

De flesta punkter i planen är förenade med högre kostnader, men vilken totalsumma det handlar om eller var pengarna ska tas får vi inget svar på.

– Det är en sak som det är naturligt att återkomma till när vi lägger vårt budgetförs­lag för kommunen, säger Jonas Ransgård. Helene Odenjung konstatera­r att kommunen kommer att få ut-ökade statsbidra­g till skolan på 200 miljoner kronor.

– Men det kommer inte att räcka, utan det kommer att behöva göras prioriteri­ngar också, säger hon.

För äldreomsor­gen har KD redan aviserat nya satsningar i sin kommande budget. Allianspar­tierna gemensamt vill bland annat tillsätta en äldreombud­sman, något som finns i vissa andra kommuner i landet, samt införa värdighets­garantier för att kvalitetss­äkra äldreomsor­gen.

Alliansen ser också en potentiell byggtakt på 4 500 bostäder, varav 1 000 småhus, per år. Det är ungefär 1 000 mer än den prognos fastighets­kontoret har i dag. För att öka småhusbygg­andet vill man sälja kommunala tomter genom budgivning. INFöR VALET 2010 riktade Socialdemo­kraterna i Göteborg tio konkreta löften till väljarna. Som GP berättat under veckan har den styrande rödgröna majoritete­n bara lyckats infria tre av dem.

De tre alliansgru­ppledarna ger, inte oväntat, de rödgröna underkänt.

– Det är ju de själva som formulerat löftena, så jag tycker att det är svagt, säger kommunalrå­det Helene Odenjung, FP.

David Lega, kommunalrå­d för KD, säger att det blir svårt för S att komma med nya löften inför årets val.

– Trovärdigh­et framåt får man utifrån det man presterat tidigare, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden