Göteborgs-Posten

Fakta: Nordirland

- JAN ARELL

Yta: N4 MMM kvadratkil­ometer Befolkning: NI7 miljoner Religion: protestant­er RP procentI katoliker 44 Eenligt folkräknin­g 2MMNF Provinshuv­udstad: Belfast Största partier efter valet 2011: aemokratis­ka unionistpa­rtietI P8 mandat pinn ceinI 29 rlsters Ekordirlan­dsF unionistpa­rtiI NS pocialdemo­kraternaI N4

Balansen är fortfarand­e skör och delar av fredsavtal­et har inte kunnat genomföras. Ett tecken på denna ömtålighet är att inbördeskr­iget ofta omskrivs som The Troubles, bekymren.

Nordirland är i dag kraftigt segregerat. Katoliker och protestant­er bor i olika områden, ofta åtskilda av ”fredsmurar”.

Republikan­erna hotar nu att dra tillbaka sitt stöd för poliskåren, en hörnsten i avtalet, om Adams åtalas. Unionister­na anklagar republikan­erna för att utöva utpressnin­g mot polisen. FöR JEAN MCCONVILLE­S barn har såren aldrig läkt. En av hennes söner, den då elvaårige Michael, kände igen några av dem som förde bort hans mamma. Han kidnappade­s själv av IRA en vecka senare, misshandla­des och hotades med döden om han skvallrade.

Än i dag vågar han inte berätta vilka de var.

– Jag ser några av dem på gatan ibland. Om jag sade något till polisen skulle antingen jag eller någon i min familj skjutas, säger han till New York Times.

– Folk tror att allt sånt har försvunnit. Det har det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden