Göteborgs-Posten

”Inte ens när jag är i kyrkan kan jag sitta still. Då sysselsätt­er jag mig med till exempel kortlekar eller gummiband hela tiden, annars flyter tankarna iväg.”

- CAROLIN GADALLAH 031-62 40 00 namn@gp.se

Eftersom vuxna har kommit in i vardagen och livet lunkar på så kan de behöva uppleva något så nytt och unikt som magi, menar Samuel, som finner glädje i att ge vuxna en stunds flykt från verklighet­en.

– Man blir som ett barn igen och jag brinner verkligen för att få underhålla men samtidigt vill jag inspirera och utbilda. Jag vill att folk ska glädjas och samtidigt lära sig något. SEDAN TRE åR tillbaka har han jobbat heltid som magiker och föreläsare.

Sin skicklighe­t och sina färdighete­r i tankeläsni­ng använder han

TROLLKONST­NäR. Samuel Varg gillar att ge folk en stunds flykt från verklighet­en NU På SöNDAG skall de ha en föreläsnin­g för allmänhete­n på Vetenskaps­festivalen dit alla är välkomna.

– När jag och Håkan Järvå är ute och föreläser brukar han först prata en stund om hur hjärnan fungerar. Sedan drar jag upp en eller två personer på scenen och säger att jag ska lura dem. Och så lurar jag dem, säger han nöjt.

Trots att han under flera år jobbat med det allvarsamm­a ämnet manipulati­on, så är han regelbunde­t för att med flit föra folk bakom ljuset i ett projekt mot manipulati­on.

Sedan två år tillbaka jobbar han nämligen ihop med psykologen och författare­n Håkan Järvå, som själv började intressera sig för frågor kring manipulati­on efter att han bröt sig ut ur scientolog­ikyrkan. De åker tillsamman­s runt till olika gymnasiesk­olor i landet och föreläser om hur man står emot förvrängd informatio­n i politik, reklam och medier. De kallar det för en Vaccinatio­n mot Manipulati­on. aldrig långt ifrån skrattet.

– Att få skänka glädje är det roliga med att vara magiker, säger han och ett leende syns under hans svarta hatt. HAN PLOCKAR GENAST fram två gummiband. Hakar fast dem i varandra och drar till för att visa att de verkligen sitter fast. Med några långsamma rörelser får han banden att gå rakt igenom varandra. Inte ens på nära håll går det att se vad han gör.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden