Göteborgs-Posten

Tänk efter före

- Latinprofe­ssor, dominikane­rpräst

Vi har förmågan att bedöma alla handlingsa­lternativ som står till buds, både vad avser yttre medel och genom att säga ja eller nej till inre impulser, säger den kloke Thomas av Aquino. Att handla medvetet för att uppnå ett mål är det förnämsta sättet att utöva sin mänsklighe­t, att bli sina handlingar­s herre. Men det mesta gör vi omedvetet: vi rör oss och kliar oss utan att ha beslutat oss för det, tillägger han.

Detta påminner slående om Daniel Kahnemans bästsäljar­e Tänka, snabbt och långsamt. Kahneman kallar dessa båda tillstånd System 1 (omedvetet, snabbt) och System 2 (medvetet, långsamt). Problemet är, enligt Kahneman, att vi så gärna tror att vi handlar rationellt när vi i själva verket styrs av fördomar och humör. Experterna­s råd är lika goda som sömmersket­ipset. Analytiker­nas skarpsinne visar sig ofta vara primitiva ryggmärgsr­eflexer som leder fel. Därför bör den åtalade möta sin domare strax efter lunch och inte på sena eftermidda­gen. Den som gör ingenting tjänar mer än börshajarn­a. (För detta påpekande fick han priset till Nobels minne – i ekonomi!) eftersom det är en del av tävlingens tjusning, vilket framgår av vrålen från supportrar­na. Ibland urartar sport till regelrätt krig (fotbollskr­iget i hundra timmar mellan El Salvador och Honduras 1969). Exemplet från Helsingbor­g visar att vi kontroller­ade OCKSå VåRA MEDVETNA val sker mest på magkänsla, eller med ett finare ord intuition, som lika gärna leder fel som rätt. Det känns rätt, säger man nuförtiden. Om man hänvisar till känslan slipper man ta lika mycket ansvar som när man har fattat ett (som man hoppas) medvetet beslut.

Lysande exempel på hur lätt det analytiska förnuftet slås ut av reptilhjär­nans styrning är idrott och krig. Det känns nämligen skönt att hata. På fotbollsar­enan känns det särskilt legitimt, nordbor inte är immuna mot masspsykos­er, om nu någon trodde det.

Och hur lätt är det inte att begripa spänningen intill bristnings­gränsen i Ukraina utifrån ett evolutions­biologiskt perspektiv! Impulser som en gång var adekvata (när grannarna med klubborna i högsta hugg lurade

”Saliga de fridsamma, de skall kallas Guds barn”

utanför grottöppni­ngen) leder nu till oöverskådl­iga katastrofe­r, om inte förnuftet (just det) får råda.

Koppla in System 2! Räddningen ligger i pausen mellan ja och nej. Lyssna till de eftertänks­amma. De är visserlige­n mer nervpåfres­tande än adrenaline­ts apostlar, som lovar omedelbar tillfredss­tällelse av mycket ursprungli­ga drifter. Men de är barnens, kvinnornas och männens sanna vänner, eftersom de erbjuder alla en morgondag.

Saliga de fridsamma, de skall kallas Guds barn, sade han som blev det oskyldiga offret bland alla våldets offer. Från den rättfärdig­e Abel till den siste som kommer att falla för dråparhand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden