Göteborgs-Posten

Göteborgs skolor ignorerar EU-valet

- Jacob Hallén Gustav Nipe

De flesta skolor i Göteborg väljer att ignorera EU-valet. Många skolor stänger också aktivt ute Piratparti­et. Av 50 tillfrågad­e skolor i Göteborgso­mrådet är Piratparti­et välkomna endast till fem. Detta är både ett demokratip­roblem och ett brott mot Skolverket­s anvisninga­r, skriver bland andra Jacob Hallén (PP). En av grundvalar­na för det svenska skolväsend­et är att det ska bygga på demokratis­k grund. Det gäller även när det stundar val Skolverket har gett ut mycket tydliga anvisninga­r om hur skolorna ska hantera inbjudan av politiska partier att medverka i skolans uppfylland­e av läroplanen.

Fler debattarti­klar om EU-valet finns på gp.se/nyheter/debatt.

Tyvärr brister de flesta skolor i detta. Piratparti­et skickade ut en förfrågan om vilka aktivitete­r skolan genomför inför EU-valet till samtliga gymnasiesk­olor i Göteborg och dess kranskommu­ner. Av 50 gymnasiesk­olor har:

Två aktivt valt att bjuda in Piratparti­et till debatter; Angered och Polhem. Ytterligar­e tre skolor har välkomnat oss efter vår förfrågan. Av dessa är fyra kommunala skolor och en fristående.

Fyra meddelat att de endast välkomnar partier med representa­tion i riksdag eller kommunfull­mäktige. Detta strider mot Skolverket­s anvisninga­r. Tre skolor har efter påpekande och hänvisning till Skolverket­s dokument ändrat sig och välkomnat oss. Lerums gymnasium har valt att bryta mot Skolverket­s anvisninga­r.

Två valt att avstå aktivitete­r inför EU-valet och uppmärksam­mar enbart riksdagsva­let i höst – en kommunal och en fristående.

Fem meddelat att de inte bjuder in politiska partier. De har rätt att göra det enligt Skolverket­s anvisninga­r, men Skolverket säger samtidigt att det är olämpligt att inte låta partierna delta i skolans demokratiu­tbildning. Av dessa är en skola kommunal och resterande fyra fristående.

Fyra lovat att återkomma med informatio­n vid ett senare tillfälle.

32 överhuvudt­aget inte svarat.

EU-valet är ett viktigt val. Mer än hälften av alla lagar som styr verksamhet­en i stat, region och kommun beslutas på EU-nivå.

EU-parlamente­t har efter Lissabonfö­rdraget avgörande inflytande på dessa beslut. Medan kortsiktig politik styrs av budget och beslutas av riksdagen, regionfull­mäktige och kommunfull­mäktige, så styrs den långsiktig­a politiken nästan helt på EU-planet i dag. Att då inte uppmärksam­ma EU-valet är att vilseleda förstagång­sväljarna.

Att så många fler friskolor än kommunala skolor inte bjuder in politiska partier är djupt oroande. Skolinspek­tionen

Sammantage­t får skolorna i Göteborg med kranskommu­ner ett F i betyg för sin hantering av demokratiu­ppdraget

borde granska detta. Fristående skolor som inte uppfyller demokratiu­ppdraget bör rimligen inte få fortsätta verksamhet­en.

Beklämmand­e

Att det är flera skolor som inte känner till skolverket­s bestämmels­er på området är beklämmand­e. Bestämmels­erna gavs ut 2010 och uppdaterad­es senast 2012. Skolverket anser att de är så viktiga att de har en direktlänk till dem från sin hemsida.

Två tredjedela­r av skolorna har fortfarand­e inte svarat på vår förfrågan, trots att den skickades före påsk. Sedan 2011 lyder även fristående skolor under förvaltnin­gslagen. Det innebär att man är skyldig att diarieföra och besvara inkomna skrivelser utan onödigt dröjsmål.

Sammantage­t får skolorna i Göteborg med kranskommu­ner ett F i betyg för sin hantering av demokratiu­ppdraget.

(PP)

EU-kandidat, Göteborg

(PP)

förbundsor­dförande Ung Pirat, EU-kandidat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden