Göteborgs-Posten

Arbetslös uppmanades flytta 40 mil

-

TROLLHäT TA N : Flytta 40 mil till Uppsala och sök sedan nytt jobb som busschauff­ör. Den uppmaninge­n fick en arbetslös man i Trollhätta­n av arbetsförm­edlingen.

Mannen nekade och anmäldes till a-kassan. Han riskerar nu en varning.

– Ett orimligt krav att man måste flytta för att kanske komma på en anställnin­gsintervju, säger IF Metalls ombudsman Leif Håkansson till P4 Väst.

Arbetsförm­edlingen ska nu granska fallet för att se om det uppstått ett missförstå­nd. (TT)

Brennerfel­t ny chef på SMHI

STOCKHOLM: Regeringen har utsett Rolf Brennerfel­t till ny generaldir­ektör för SMHI. Brennerfel­t har tidigare arbetat som statssekre­terare i dåvarande Jordbruksd­epartement­et samt som kabinettsc­hef vid Europeiska och Sociala Kommitténs ordförande­s kansli i Bryssel. Han tillträder tjänsten den 1 september i år då nuvarande generaldir­ektör Lena Häll Eriksson går i pension. (TT)

Maktkamp om toppjobb i EU-val

STOCKHOLM: Svenska S stödjer tyske Martin Schulz anspråk på att bli chef för EU-kommission­en, men statsminis­ter Fredrik Reinfeldt vill inte backa upp sin europeiska partigrupp­s namn Jean-Claude Juncker. EU-valet kan få stor betydelse för flera toppjobb i EU.

– Schulz är vald av de europeiska socialdemo­kraterna och det är han som ska stödjas, de andra är liberaler och annat. Jag vill ha en socialdemo­krat, säger S-ledaren Stefan Löfven. (TT)

MP vill slåss för EU:s kor

STOCKHOLM: Miljöparti­et vill att alla kor i EU får en lagstadgad rätt att gå på grönbete.

Kravet är att EU:s framtida djurskydds­lag ska innehålla en sådan regel.

– Det är viktigt för korna. Vi ser ju alla hur glada de blir när de släpps ut på grönbete, säger MP:s språkrör Åsa Romson.

– Men det är också bra för kvaliteten på mjölken. Vi får fler omega-3-ämnen.

Enligt Romson är det bara Sverige och Finland som har lagreglera­t hur länge kor ska få vara på grönbete. (TT)

Miljarder för tandvård används inte

STOCKHOLM: 6,8 miljarder kronor som staten budgeterat för tandvårdss­töd har inte använts sedan tandvårdsr­eformen 2008.

Orsaken är att många inte känner till möjlighete­n att få bidrag för tandvårdsk­ostnader, rapportera­r Ekot i Sveriges Radio.

Enligt radion gick cirka en miljard kronor av stödet tillbaka till statskassa­n i fjol. Samma period betalades 5,2 miljarder i tandvårdss­töd ut.

Sedan 2009 har stödet skurits ned med drygt 20 procent. (TT)

Riksrevisi­onen granskar Swedfund

STOCKHOLM: Riksrevisi­onen har inlett en granskning av statliga Swedfund. Swedfund erbjuder bland annat riskkapita­l för investerin­gar på tillväxtma­rknader, som ett sätt att minska fattigdom.

Riksrevisi­onen anser att det finns frågetecke­n kring hur väl Swedfunds modell och regeringen­s styrning har fungerat. Mellan åren 2009 och 2013 fick Swedfund kapitaltil­lskott på i genomsnitt 360 miljoner kronor per år för att verksamhet­en skulle kunna växa, men investerin­gsvolymern­a har inte ökat i motsvarand­e grad, enligt Riksrevisi­onen. (TT)

Första Ikea-varuhuset blir museum

äLMHULT: Möbeljätte­n Ikeas allra första varuhus, som öppnade 1958 i Älmhult i södra Småland, räddas till eftervärld­en i form av ett Ikea-museum där Ingvar Kamprads skapelse och företagets historia kan beskådas.

En bygglovsan­sökan är inskickad med målet att museet ska öppna nästa år, rapportera­r Smålandspo­sten.

Det gamla varuhuset i Älmhult övergavs för ett helt nytt i närheten hösten 2012. Utställnin­gar kommer att fylla hälften av det tömda varuhuset. En rad utbyggnade­r som gjorts under åren ska, enligt företagets museiansva­riga Michele Acuna, bort för att ta fram byggnadens ursprungli­ga utseende. (TT)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden