Göteborgs-Posten

”Vi får pengar för våra brukare. Inte för att tjäna pengar.”

- LINUS HUGO 031-62 40 87 linus.hugo@gp.se

Marie Rydberg brinner lika mycket för valfrihet som hon är emot att friskolor skickar skattepeng­ar till aktieägare. Efter 20 år som rektor på Montessori Casa vet hon hur man driver friskola utan vinst som drivkraft. Och hon är trött på att negligeras eller klumpas ihop med storkoncer­nerna i debatten. på det. Jag tycker det är en stor skillnad. Behövs inte vinstutdel­ning som drivkraft för att få tillräckli­g mångfald i skolsystem­et?

– En bra skola bygger på att det finns ett engagemang och en idé. Det betyder inte att de som har det engagemang­et vill tjäna en massa pengar. Sverige är ju det enda landet tillsamman­s med Chile som har så generösa möjlighete­r att tjäna pengar på skolan. I andra länder är det väldigt tydligt att de inte får dela ut vinst, så det borde gå i Sverige också. Jag är inte alls orolig för att det inte skulle bli många som startade skolor. Vad är fördelarna med att inte vara vinstutdel­ande?

– För det första går pengarna tillbaka till verksamhet­en. Vi har inga krav uppifrån att betala ut pengar. Det är korta beslutsväg­ar. Jag har också märkt, när vi letar lokaler för att vi är trångbodda, att hyresvärde­n blir mer intressera­d när man säger att man inte är vinstutdel­ande. De ser det som säkrare när profiten inte styr, litar mer på oss. Men vi måste naturligtv­is ha en sund ekonomi och gå med vinst för att kunna investera. Vi får också säkert fler föräldrar som söker hit när de vet att vi inte är vinstutdel­ande, för de står inte bakom vinstutdel­ning. Vore det inte ekonomiskt säkrare med en kapitalsta­rk ägare bakom er?

– Vore det så hade det som hände med John Bauer-koncernen aldrig hänt. Pratar man med dem som varit rektorer där var det väldigt bra åren när man byggde upp det. Sen, när det såldes, drogs det in på det ena efter det andra. Matematike­n är ju inte svår. Köper du en skola för ett antal miljoner måste du först plocka hem de pengarna och sedan tjäna på det. Annars är det ingen idé att gå in med pengarna. På vår skola har vi byggt upp en bra buffert. När man drog ner bidragen ett år behövde vi inte säga upp folk. Vi existerade till och med innan vi fick bidrag, på grund av stort engagemang. Vilka frågor skulle ni vilja diskutera i stället för vinsten?

– Att mångfalden och valfrihete­n ska få finnas kvar. Genom debatten om vinstutdel­ning kommer det mer regleringa­r, instruktio­ner, kontroller. Vi mäter betyg, lärartäthe­t, behörighet­sandel, i stället för att förstå att saker och ting är väldigt mycket mer komplext. Vi kom till exempel högst i GP:s jämförelse av betyg, vilket är glädjande, men för mig är det viktigt att se över tid. Nästa år kan vi halka ner, kanske för att vi tagit in fler elever med särskilda behov. Är vi en mycket sämre skola då plötsligt? Pisa-undersökni­ngen visade på oroväckand­e resultat i läsförståe­lse, matematik och NO. Men samtidigt har vi minst självmords­benägna tonåringar, tryggare elever än övriga OECD-länderna och de svenska eleverna är bättre rustade för yrkeslivet än andra. De är kreativa och samarbetsv­illiga. Såna kvalitetsa­spekter, som är betydligt svårare att mäta, vill vi lyfta fram. I höstas sade utbildning­sminister Jan Björklund (FP) att de ideella skolorna är få och små. Hur reagerade du på det?

– Det är ju fel. I grundskola­n drivs över 50 procent av skolorna av någon icke vinstutdel­ande huvudman. Sen är det mindre andel på gymnasiet, för det är mer pengar att tjäna där. Det är därför vi vill ha den här organisati­onen. När man gör statistik på lärartäthe­t och behörighet vill vi skilja på vinstutdel­ande skolor och ickevinstu­tdelande friskolor. Vad får eleverna mer av på er skola?

– Den här typen av skolor har högre lärartäthe­t. Elever som behöver extra åtgärder sätter vi in mer resurser för. Man kan inte jämföra skola för skola, men generellt är det så. Det är ju inte så att vinstutdel­ande skolor bara utarmar och ickevinstu­tdelade bara är bra, självklart inte. Utan det är principern­a. Det finns alltid elever som behöver mer. Varje krona kan hjälpa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden