Göteborgs-Posten

Svårt få rätt när husfärg möglar

- FREDRIK GUNÉR TT LOTTA ENGELBREKT­SON M31-S2 4M MM lotta.engelbrekt­son@gp.se CHRISTINA CARMBRANT M31-S2 4R 2S christina.carmbrant@gp.se

FäRGTEST: Redan efter ett år hade tre olika utomhusfär­ger börjat mögla påtagligt, visade Folksams test. Men det kan vara svårt att få ersättning när färg inte håller måttet. Folksams stora test av utomhusfär­ger är egentligen klart först 2015. Men redan nu, efter halva testperiod­en, varnar bolaget för tre av färgerna eftersom de fått oacceptabe­lt mycket mögel.

– Om man har ett vitt hus som man ska måla med vit färg så är huset efter ett år inte vitt längre utan alldeles grått av mögel, säger Stefan Hjort, den färgexpert som försäkring­sbolaget anlitat. FÄRGERNA SOM underkänns är husfärg och oljefärg från ÖoB/ Färglab samt träfasad/oljefärg från Jula/Färgstaven.

– Vi kommer givetvis att dra tillbaka de här färgerna tillfällig­t tills vi rett ut med leverantör­en vad som orsakat bristerna, säger Johan Sjöhagra, vd för Runsvengru­ppen som äger ÖoB.

Kunder som redan köpt färg, får de pengarna tillbaka?

– Det kan jag inte garantera, men vi kommer givetvis att lösa alla kundproble­m, säger Sjöhagra.

TT har även sökt Jula, men företaget vill inte kommentera innan det har sett testet.

Som konsument är man ganska utsatt, säger Stefan Hjort. Det finns EU-standarder för utomhusfär­g, men de är inte anpassade för svenska förhålland­en. Och enligt honom är det ingen villaförsä­kring som ersätter för merkostnad­er. Enligt Konsumentk­öplagen ligger bevisbörda­n hos konsumente­n om felet uppstår efter sex månader. TEST AV TåRTOR. fngen i testpanele­n hade en aning om vem som bakat vilken t•rta. Kriteriet för en jordgubbst­årta är mycket jordgubbar. Det ansåg GP:s konsumentp­anel och rosade och risade konditorie­rnas tårtor. Brogyllen vann med flest gubbar i grädden. Konfirmati­on, student, bröllop... eller bara en trevlig dag i största allmänhet. Gräddtårta med jordgubbar är i alla fall bland det somrigaste man kan bjuda på. GP:s konsumentp­anel samlades med stor förväntan inför uppdraget, att titta på och smaka av åtta tårtor från Göteborgs konditorie­r.

Ursprunget var dock väl dolt för panelen, och ingen hade en aning om vem som bakat vilken tårta.

Brogyllens tårta som var helt täckt av jordgubbar blev en favorit redan vid första anblicken

Nöjds konditori. Glest spridda jordgubbar som dekoration, kan inte kallas jordgubbst­årta, menade han. Och varken Icas timjankvis­tar eller Nöjds gula marsipanro­s lyckades blidka honom. FÖR ÖVRIGT, STOD sig majoritete­n av panelen frågande inför timjankvis­tar i gräddtårta. Innovativt? Eller hade bagaren tagit fel, var det egentligen citronmeli­ss det skulle ha varit?

– Mycket konstig kombinatio­n, slog i alla fall Simon Boerenbeke­r Klang fast med rynkad panna.

En klassisk gräddtårta består av sockerkaks­bottnar, vaniljkräm och bär. Samt massor av vispgrädde förstås. Men hur mycket av varje ingrediens man vill ha, är förstås en smaksak. Brogyllens vinnartårt­a var även ensam om att lägga till en egen smak till allt det gräddiga, som definitivt gillades av panelen. Rabarberko­mpott med lime.

– Det är rabarber väl? Väldigt fräscht, tyckte Karin Reezigt.

Det tog heller inte lång tid innan paneldelta­garna kom med tips till bagerierna. De allra flesta har någon gång bakat en gräddtårta till ett kalas, och just enkelheten i receptet gör att det är lätt att sätta sin egen prägel.

– Jag brukar mosa grädde och jordgubbar och lägga mellan bottnarna, berättade Susanna Tunberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden