Göteborgs-Posten

Hockey-VM lockar på samma sätt som Mello

-

25 nej tack från NHL spelar ingen roll. Om Tre Kronor spelar semifinal mot Finland sitter jag ändå klistrad. Tillsamman­s med ett par miljoner svenskar.

Alla skäller på tv-spektaklet som går under namnet Melodifest­ivalen. Folk tävlar vid kaffepause­rna och på sociala medier om att berätta hur usla bidragen är, att artisterna är gamla och ointressan­ta, att genren och deltävling­arna spelat ut sin roll. Ändå tittar miljontals varje vecka – och när det väl är dags för final tickar tittarsiff­ran upp till makalösa fyra miljoner. Och i kväll ska vi naturligtv­is kolla hur det går för hela folkets bidrag i Eurovision Song Contest, Hockey-VM har precis samma effekt på det svenska folket. Det är fult – och samtidigt folkligt. Nåt som de allra flesta tittar på i smyg, särskilt när det gäller. Som i en semifinal mot finnar, ryssar eller transatlan­ter. ATT TURNERINGE­N SPELAS i Europas sista diktatur kan varken jag, Pär Mårts eller de svenska spelarna påverka. Det beslutet är taget – och jag tror att ledaren Lukasjenko likt Putin i Sotji gör allt för att världen ska få se att öst också kan.

Den lokala befolkning­en som jag umgicks en hel del med i Sotji var galet stolta över sin stad och sitt ryska mästerskap – och i ett radiorepor­tage i P4 har vitryssarn­a på gatan i Minsk samma positiva bild.

Och sportsligt finns det kvalitet – även om massor av stjärnor i världens bästa liga har sagt ner till spel i VM.

Ryssland kommer exempelvis med megastjärn­an Alexander Ovetjkin, som är grymt sugen på att ta revansch efter floppen i OS. Tjeckien har evigt blomstrand­e Jaromir Jagr och i Finland finns min personlige favorit Petri Kontiola. Mathis Olimb. Frölundas norrman är skön inför VM med Norge: ”Fattar inte hur folk kan tacka nej! Det är mycket roligare att spela matcher i VM än att köra sommarträn­ing.” Vad säger brottarcoa­chen Eddy Bengtsson om det svaret? TILL SIST: Vem som vinner? Jag har en känsla för att alla nej kan ha svetsat ihop Tre Kronor till stordåd. Tänk er att få se Dick Axelsson avgöra en VM-final ... och samtidigt se till att Sverige försvarar guldet från Globen förra året. ”Hoppas det”, svarar han. Jag håller alla tummar som finns. Gais. Om blåvita fansen klagar på IFK Göteborg – vad ska då gaisarna göra? Laget satsar på allsvensk comeback, men kan inte göra mål och parkerar på nedflyttni­ngsplats i Superettan. Är quickfixen att byta tränare? Nja. FÖRRESTEN: Vem trodde att Jonas Ahnelöv skulle ta en backplats i VM när han bänkade sig själv i sista perioden i en match i SM-slutspelet mot Linköping?

”Äh, det var bara nio minuter”, säger Modos nyförvärv. I NATT SPELADE förresten New York Rangers borta mot Pittsburgh Penguins. Det stod redan 3–1 i matcher till Sidney Crosbys gäng – och ni vet vad det betyder, va?

Henrik Lundqvist är, eller var, en match från en biljett till Minsk.

Jag är övertygad om att storebror Lundqvist kommer till Vitrysslan­d – för att få uppleva ett mästerskap med lillebror Joel.

”Jag har inte pratat med brorsan om VM ... så jag vet inte hur han känner”, säger Joel. Jag säger att blod är tjockare än krämen du använder på ansiktsbeh­andling under semestern. Om nu Rangers har försvunnit ur slutspelet ...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden