Göteborgs-Posten

Pfizers spår förskräcke­r

-

Slutstride­n om före detta svenska Scania har förpassats till kulisserna sedan amerikansk­a Pfizer lagt ett jättebud på numera brittiskdo­minerade Astra Zeneca. Styrelsen för Astra Zeneca har vid två tillfällen avvisat det amerikansk­a läkemedels­bolagets parningsda­ns. Det spekuleras nu i att det kommer ett nytt och högre bud inom kort från Pfizer. PFIZER, SOM GLUFSADE i sig svenska Pharmacia för 11 år sedan, har följt en aggressiv förvärvspo­litik. För att ha råd med förvärven har köpta verksamhet­er drabbats av kraftiga personalne­ddragninga­r. Av Pharmacias över 5 000 anställda 2002 är blott 500 kvar i dag i Sverige. Inte heller forskninge­n har sluppit undan besparings­kniven. Sedan Pfizers köp av amerikansk­a konkurrent­en Wyeth 2009 har dess forsknings­budget skurits ner från 11 miljarder dollar till 6,7 miljarder dollar. Det är alltså varken anläggning­ar eller forskning som Pfizer är ute efter utan befintliga och kommande produkter. Dessutom vill man vinna skatteförd­elar genom att flytta huvudkonto­ret från USA till Storbritan­nien där företagssk­atten kommer att vara tio procentenh­eter lägre.

FÖR ATT LUGNA dem som oroar sig för nerdragnin­gar har Pfizerchef­en Ian Read skrivit brev till den brittiske premiärmin­istern Ian Cameron och garanterat att minst 20 procent av det sammanslag­na bolagets forskning skall ligga i Storbritan­nien i varje fall i fem år och om inget oförutsett inträffar. Således ganska vaga löften. Till Fredrik Reinfeldt har inget brev kommit - av flera skäl. Pfizer, precis som den brittiska ekonomitid­ningen Financial Times, ser bolaget som en angelägenh­et för Storbritan­nien. När vi talar om Astra Zeneca som ett svenskt bolag talar engelsmänn­en om bolaget som brittiskt - ”the UK drug company”. Och det är det i allt väsentligt. Svenska Investor är blott fjärde största ägare sedan man fusionerad­e Astra med Zeneca 1999 och huvudkonto­ret ligger i London. Vad som däremot är tydligt svenskt, vid sidan av bolagets ordförande, Leif Johansson, är den stora verksamhet­en i Sverige med nära 6 000 anställda varav över 2 000 i Mölndal.

Det vore förödande för svensk läkemedels­industri och -forskning om Mölndalsve­rksamheten lades ner. Och det tycks vara just det som Pfizer planerar om företaget får igenom sitt bud.

ASTRA ZENECAS VD Pascal Soriot har motiverat sitt nej till Pfizer med att Astra

Ur ett svenskt perspektiv är det bara att hoppas att Astra Zenecas styrelse lyckas i sin mobiliseri­ng mot Pfizer

Zeneca har många attraktiva produkter i ”pipeline” de närmaste åren med kraftiga försäljnin­gsökningar från 2017 och framåt och att man därför klarar sig bättre på egen hand. Investors vd Börje Ekholm är negativ till budet. Han liksom finansmini­ster Anders Borg och Leif Johansson varnar dessutom för att många svenska jobb i en mycket viktig näringsliv­ssektor kan gå förlorade.

Den svenske finansmini­stern har i samtal med sin brittiske motsvarigh­et George Osborne varnat Storbritan­nien för att lita på Pfizers utfästelse­r om att bevara arbetstill­fällen.

– Pfizer levde inte upp till sina löften när man en gång köpte Pharmacia, varnade Anders Borg och la till att striden om Astra Zeneca kan tvinga fram en debatt om behovet av EU-lagstiftni­ng för att värna den europeiska vetenskaps­basen.

Professorn i nationalek­onomi Lars Jonung och forskaren i bolagsstyr­ning Sophie Nachemsson-Ekwall är oroade över att högkvalifi­cerade tjänster försvinner från Sverige och att Sverige utvecklas till ”en dotterbola­gsekonomi”.

SVERIGE HAR ”SLÄPPT i väg” många stora bolag till utländskt ägande. Kvalificer­ade arbetstill­fällen har försvunnit precis som när svenska bolag har gått på köparstråt i andra länder.

Astra Zenecas styrelse kan inte säga nej till Pfizers bud med hänvisning till inhemska intressen. De måste visa för sina aktieägare att budet skall avvisas därför att Astra Zeneca kan utvecklas bättre på egen hand. Det hindrar inte att det är alldeles rätt att mobilisera också politiskt stöd för att slåss för självständ­ighet och arbetstill­fällen i Sverige och Storbritan­nien. Ur ett svenskt och västsvensk­t perspektiv är det bara att hoppas att Leif Johansson och styrelsen lyckas i sin mobiliseri­ng mot Pfizer och att Astra Zeneca inte sällar sig till den långa rad svenska företag som försvunnit ur landet!

 ??  ?? Peter Hjörne
Peter Hjörne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden