Göteborgs-Posten

Polisen bör jobba gränslöst

- GP 11/5 -14

Illa att organisera­de brottsligh­et är bättre på europeiskt

samarbete än polisen.

Europas organisera­de brottsligh­et är enorm, mycket mer omfattande än vad de allra flesta av oss kan göra sig en föreställn­ing om. – Ett finns 3 600 ligor som Europol känner till namnen på. Det är stora konglomera­t som tjänar mer pengar än vad storföreta­gen Google, Nike och Starbuck gör tillsamman­s. Ligorna utnyttjar hålen och svaghetern­a i lagstiftni­ngen. De undersöker systematis­kt möjlighete­rna i olika länder och polisen ligger efter.

Så beskrev EU-kommission­ären Cecilia Malmström situatione­n när hon på Europadage­n deltog i ett seminarium på Gustav Adolfs torg i Göteborg om det öppna Europas möjlighete­r och utmaningar.

Europa behöver en federal polis

LIGORNA SMUGGLAR KVINNOR och barn för sexuella ändamål och tvångsarbe­te, men också knark, bilar och vapen eller allt på en gång.

– Detta måste vi bekämpa tillsamman­s, konstatera­de Malmström.

Det är rätt, men hur? EU har uträttat en hel del grundarbet­e – som att samordna medlemssta­ternas lagstiftni­ng mot traffickin­g. Men det finns också mer konkreta framgångar. Den gemensamma polisorgan­isationen Europol har den senaste tiden sprängt flera ligor som via nätet sålt sexuella övergrepp mot barn.

Behövs mer? Absolut! I debatten tog EU-kandidaten Jasenko Selimovic (FP) upp förslaget om en europeisk motsvarigh­et till amerikansk­a FBI – en federal polis som får jaga grova brottsling­ar över nationsgrä­nserna.

FRÅGAN ÄR KNAPPAST mogen, EU har identifier­at tio brott som skall bekämpas gränsövers­kridande. Men det krävs större förtroende mellan olika länders polismyndi­gheter innan en gemensam organisati­on kan fungera, påpekade Cecilia Malmström. Kanske får EU till sist sitt eget FBI – i någon form. Behoven pekar i den riktningen. Men innan vi eventuellt kommer dit finns utrymme för mycket mer polissamar­bete inom Europol.

Polisen måste bättre utnyttja de öppna gränserna. Att i stället stänga dem vore meningslös­t. Gränser hindrar bara polisens arbete. Den organisera­de brottsligh­eten bryr sig inte det minsta om gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden