Göteborgs-Posten

Invandring­en

-

En stor del av debatten handlar om vad som hänt efter EU-utvidgning­en 2004. Labour-regeringen räknade då med 13 000 invandrare från de nya EUländerna första året. I stället kom det tio gånger så många.

Den totala invandring­en har därefter legat kring en halv miljon människor per år.

Nuvarande regering vill helst tala om nettoinvan­dring och har lovat att den ska ned under 100 000. I stället visar senaste statistike­n att 212 000 har nettoinvan­drat senaste året. 13 procent av britterna är nu födda utomlands.

Trängda av opinionen, och Ukips framgångar, har regeringen tagit en rad beslut om skärpta regler som ska minska invandring­en. I januari stoppade regeringen inrikesdep­artementet från att publicera en rapport eftersom den inte kunnat hitta bevis för bidragstur­ism. Också Labour talar om skärpninga­r och beklagar tidigare misstag.

Samtidigt varnar Överhusets utskott för vetenskap och teknik för att antalet utländska studenter minskat kraftigt under senare år, vilket förklaras med tonen i invandring­sdebatten.

Från det brittiska sjukvårdss­ystemet, som har personalbr­ist, kom nyligen ett larm om att rumänska läkare och sjuksköter­skor nu hellre söker jobb i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden