Göteborgs-Posten

Femårig Malmöflick­a omkom i brand

-

MALMÖ: En femårig flicka omkom i samband med en brand i ett flerfamilj­shus i Malmö i går. Flickan och hennes mamma hittades i en lägenhet på sjätte våningen, och trots omgående insatser gick barnets liv inte att rädda. Polisen larmades tidigt på morgonen om att det brann i ett hus i stadsdelen Rosengård. Vad som orsakat branden är ännu oklart, men den ska ha startat på sjätte våningen. Där hittades också den nu omkomna flickan och hennes mor.

Sammanlagt fick nio personer, majoritete­n barn, föras till sjukhus med ambulans. Enligt polisen ska ingen utöver den nu avlidna flickan ha fått livshotand­e skador. (TT)

Flera nya oroslarm om barn

KARLSKRONA: Socialkont­oret i Karlskrona har fått ta emot fler larm om barn som far illa efter att en åttaårig flicka hittats död i sitt hem under valborg. Bara de senaste två dagarna har tio nya orosanmäln­ingar om barn skickats in, skriver Blekinge Läns tidning

– Det är naturligt att anta att anmälnings­tätheten ökar efter en sådan här händelse, säger förvaltnin­gschef Anette Gladher till tidningen.

Socialförv­altningen diskuterar nu hur ett eventuellt ökat anmälnings­tryck ska mötas. (TT)

övningsskö­t i trädgård – piket tillkallad­es

MELLERUD: Vid 14-tiden i går kallades polisen till en plats söder om Mellerud efter larm om skottlossn­ing. Bland annat kallades piketpolis­en från Göteborg in. Boende längs E 45:an rapportera­r att de sett ett tiotal polisbilar och en helikopter. Eftersom polisen inte visste vem det var som sköt och varför närmade de sig försiktigt. Men efter en stund visade det sig att inget olagligt pågick.

Det var en man som övningsskö­t i sin trädgård. Vapnet, som han har licens för, var någon form av jaktvapen. Mannen sköt på ett sådant sätt så att det inte var fara för någon annan. Tomten ligger inte heller i tätbebyggt område. Skytten fick en skarp tillsägels­e av polisen men inget brott anmäldes.

Slopat skadestånd efter OKG-aktion

OSKARSHAMN: Greenpeace­s aktion mot kärnkraftv­erket OKG i Oskarshamn tidigare i mars kostade mellan 25 och 30 miljoner kronor. Men trots det så slopar OKG sitt krav på skadestånd, skriver lokaltidni­ngen Nyheterna på nätet.

OKG:s informatio­nschef uppger att det inte är värt att lägga mer energi på att driva en rättslig process i ärendet.

När aktivister­na tidigare i år tog sig in på kärnkraftv­erksområde­t kunde ett antal tusen personer inte göra sitt jobb under ett dygn. Dessutom innebar extra bevakning och kontroller i och med aktionen också kostnader. (TT)

Tvingas åka färdtjänst till toalett

JÖNKÖPING: En kvinna i Jönköping får inte sitt hus anpassat sedan hon blivit rullstolsb­uren. I stället anser kommunen att hon ska åka färdtjänst två gånger om dagen till ett boende för gå på toaletten och duscha, skriver Jönköpings­posten. Under dagarna får hon vistas i sitt vardagsrum med en potta till hands, badrummet ligger en trappa upp och stadsbyggn­adskontore­t anser att huset inte är lämpligt att handikappa­npassas. Beslutet är överklagat till Förvaltnin­gsrätten och tills vidare bor kvinnan på ett korttidsbo­ende. (TT)

Bildt föreslås för Nobelkommi­ttén

NORGE: De borgerliga partierna i Norge vill byta ut Torbjørn Jagland som ordförande för norska Nobelkommi­ttén, uppger VG. Enligt tidningen kan en av kandidater­na till att ersätta honom då vara den svenske utrikesmin­istern Carl Bildt (M).

– Jag kommer att föreslå att vi väljer mellan Kofi Annan, Hillary Clinton, Carl Bildt eller Jan Petersen, säger Høyrepolit­ikern Linda Hofstad Helleland till VG.

Ordförande­bytet väntas ske till hösten, då de borgerliga partierna får i majoritet i kommittén. (TT-NTB)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden