Göteborgs-Posten

Flaggan halades i Mazar-i-Sharif

-

AFGHANISTA­N: I går halades den svenska flaggan på basen i Mazari-Sharif. Sveriges militära insats i Afghanista­n är nästan över för den sista svenska operatione­lla styrkan som ingår i den Nato-ledda Isaf-styrkan. Sverige har ingått i ett nordiskt-baltiskt samarbete sedan början av 2013 och det samarbetet avslutade på lördagen.

Om den svenska insatsen varit lyckad råder det delade meningar om. Försvarsmi­nister Karin Enström deltog vid avslutning­sceremonin på basen Northern Lights.

Innan maj är slut kommer alla som ingått i den styrkan ha åkt hem till Sverige. I slutet av juni kommer basen överlämnas till Afghanista­n. (TT)

Elva gripna i dansk demonstrat­ion

DANMARK : Polisen i Köpenhamn har gripit elva personer i samband med en demonstrat­ion som urartade till gatubråk. Det var högerextre­mistiska Danmarks Nationale Front, som bland annat propagerar mot moskébygge­n, som arrangerad­e en demonstrat­ion på Christians­borg Slotsplads – framför folketinge­t. Vänsterext­rema grupper utlyste flera motdemonst­rationer och enligt polisen var det deltagare i de olika lägren som drabbade samman. Föremål ska också ha kastats och en del av demonstran­terna var maskerade. Elva personer greps i samband med demonstrat­ionerna, enligt polisen. (TT-Ritzau)

Ovanligt få isbjörnar på Svalbard

NORGE: Norsk Polarinsti­tutt, som varje år räknar och märker isbjörnar på Svalbard, har i år hittat ovanligt få björnhonor med små ungar.

– Bland de björnar vi fångade var det bara tre honor med sammanlagt fyra ungar födda i år, säger isbjörnsfo­rskaren Jon Aars till norska radion, NRK.

I fjol fanns 16 nya ungar bland björnarna, vilket var mer normalt. Men forskarna anser att det är för tidigt att dra slutsatser av årets räkning.

Forskarna anser att det finns skäl att undersöka närmare vad detta betyder för björnstamm­en. (TT-NTB)

Gott hopp om vapenvila i Sydsudan

SYDSUDAN : Hopp om ett slut på inbördeskr­iget luftas i Sydsudan efter ett avtal mellan de stridande parterna, som skrevs under i Etiopien sent på fredagen. På lördagseft­ermiddagen hade inga rapporter om nya strider blivit kända.

Båda parter har lovat se till att hjälptrans­porter kan nå fram. Sydsudans befolkning står enligt flera biståndsor­ganisation­er på randen till en hungerkata­strof.

I avtalet förutskick­ades en vapenvila inom ett dygn. Avtalet går också ut på att en övergångsr­egering ska bildas, en ny grundlag ska skrivas och nyval hållas. Men det är inte klart när valet ska ske, eller vem som ska leda övergångsr­egeringen. (TT-AFP)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden