Göteborgs-Posten

Fakta: Togs från skolan

- MATTIAS ARESKOG

Den 14 april angreps en flickskola i Chibok i nordöstra nigeria. 276 flickor, i övre tonåren, ska ha förts bort. 53 ska ha undkommit och 223 förblivit fångna.

extremistr­örelsen boko Haram har tagit på sig dådet och gjort klart att tvångsäkte­nskap planeras för flickorna.

en global proteströr­else har tagit fart, med företrädar­e som presidenth­ustrun Michelle Obama i USa, nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistansk­a skolflicka­n Malala yousafzai.

Stormuftin abdulaziz al al-Shaykh i Saudiarabi­en, en tongivande sunnimusli­m, har tagit avstånd från boko Haram och beskrivit sekten som präglad av irrläror.

Källor: bbC, al-Hayat och aFP. stödja den nigeriansk­a regeringen­s ansträngni­ngar att hitta dessa flickor och hämta hem dem, sade hon. NIGERIA TILLBAKAVI­SAR uppgifter från människorä­ttsorganis­ationen Amnesty om att myndighete­r skulle ha varnats om en föreståend­e attack mot skolan i staden Chibok innan terrorgrup­pen slog till den 14 april.

– Om regeringen hade vetat skulle vi ha agerat, säger informatio­nsminister Labaran Maku till brittiska BBC.

Vid 19-tiden på kvällen ska folk ha varnat militär i delstaten Bornos huvudstad Maiduguri. Ett befäl i staden Chibok ska ha bett om förstärkni­ng, utan att något hände. BOSKAPSSKö­TARE SKA ENLIGT källor som Amnesty bedömer som trovärdiga till och med ha varnat för att beväpnade män frågat var i Chibok flickornas skola låg.

Vid midnatt angreps skolan. 53 flickor lyckades fly, medan 223 ännu hålls fångna, enligt vad polisen uppgav nyligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden