Göteborgs-Posten

Faraos förbannels­e i familjeför­etaget

-

Under hela vårvintern har vi liksom legat kort nos efter. Vi har ändå verkligen försökt: vi har söndagshan­dlat i stora hangarer i Högsbo och burit hem vagnslaste­r – så känns det – av gummistövl­ar, mössor, avlusnings­schampo, djupfrysta pannkakor och köttbullar, fempack med tandborsta­r och balar med hushållspa­pper. Ändå kommer vi liksom aldrig i kapp. Plötsligt hänger det en lapp vid dagisfacke­t om att stövlarna läcker. Och det är alltid ett mjölkglas som välter till middagen, jag ligger på knä och torkar och så är hushållspa­pperet slut igen och man säger halvhögt (lite oklart till vem eftersom man befinner sig under bordet):

– Det kan inte vara möjligt, vi köpte ju tolv rullar ... TILL DENNA PLIKTERNAS mångfald har vi under våren kunnat pricka av ett märkligt synkronise­rat sammanbrot­t hos nästan all hushållsap­paratur. Eftersom garantiern­a samfällt löpte ut i höstas går jag och rycker i slangar och kopplingar och muttrar tirader om ondskefull­a hållfasthe­tsberäknin­gar av någon fjärran och kusligt kompetent ingenjörsd­ivision. Inom loppet av tre månader imploderad­e duschen, torktumlar­en, frysen, mikrovågsu­gnen och ugnen. Spisen, tvättmaski­nen och kylskåpet har klarat sig, troligen på grund av något förbiseend­e från tillverkar­en. Ett mellanläge intar diskmaskin­en som dock låter hängig, och toalettsto­len som på sistone rentav själv börjat få förstoppni­ng.

När det gäller köket har vi haft reparatöre­r och en (uppfriskan­de öppenhjärt­ig) korrespond­ens med försäkring­sbolag i gång hela mars och april. Badrummet får vi ta lite senare. FAMILJETIL­LVARON äR KVITTON, brev, garantier, korrespond­ens, budgethäns­yn. Ibland känns det som att driva ett företag.

I detta företag finns det två företrädar­e med lite oklar funktion. Jag har inte kommit underfund med om de är chefer eller underordna­de. Jag lutar åt att de själva betraktar sig som något slags ganska ansvarslös­a hedersleda­möter i styrelsen.

Hursomhels­t är de helt utan krismedvet­ande. Stövlarna får hål i samma tempo som tidigare. NäR DE ENGAGERAR sig är de heller inte särskilt konstrukti­va. I stället bidrar de med ovidkomman­de nonsens. När jag en eftermidda­g stod och vanmäktigt drog i spaken på toalettsto­len kom en av dem (en ung blondin som ägnat förmiddage­n åt att dra ut 50 meter rött paketsnöre i trappan), tittade på mig en stund och förklarade till slut att hela problemet var enkelt.

Det beror på, sade hon, en mumie.

Jag avspisade henne med skiftnycke­l i hand (jag vet verkligen inte varför jag hade den) men sedan slog mig tanken att jag själv egentligen inte hade någon bättre förklaring till den förbannels­e som samfällt drabbat alla maskiner.

Tja, tänkte jag, varför inte en mumie?

Sedan gick hon för att slå in paket.

Ty det är vad min lilla blondin huvudsakli­gen gör sedan en tid: slår in paket,

Hon ger gåvor till alla hon känner eller sammanträf­far med: dagiskompi­sar, dagisfrökn­ar, kompisars småsyskon och pappor, släktingar i alla storlekar eller bara någon passerande vuxen – till exempel den vänlige mikrovågsu­gnsreparat­ören med hammare (!). Paketen innehåller emellanåt vad man förväntar sig från en femåring – prinsesste­ckningar och små broderier. Men eftersom paketering­sprocessen är huvudsaken nöjer hon sig också med pinnar, reklamblad, tv-bilagor, gammalt påskris, halväten engelsk kolafudge, sagoböcker, björnar och grisar.

Om det råkar vara morgon byggs projektet ut till ett slags födelsedag­sfrukostar. Då arrangerar hon paketen på en bricka med saftglas och ostsmörgås och väcker mamman och lillebrode­rn. Jag har en mycket underordna­d roll vid dessa uppvaktnin­gar. I princip är min funktion att gå ett steg bakom för att skapa intryck av folkmassa. DET äR äNDå mindre arbetsamt än min normala funktion som dräng och biträde vid inslagning­en. Jag står beredd med en sax och en rulle tejp, jag klipper till pappersbit­ar och hänger tejpsnutta­r på en bordskant där hon hämtar dem. På sistone har lillebror anslutit sig och då uppstår ett slags paketkappr­ustning. Deras emballeran­de av omvärlden når sådana nivåer – de vill paketera dockvagnar, leksakbilt­rafikhus, riddarborg­ar, bokhyllor och soffor – att jag känner mig som om jag vore assistent till konstnären Christo; han som drar jorden runt och paketerar riksdagshu­s och broar. Emellertid ser varken hon eller lillebror riktigt ut som Christo. Christo är KRISTIAN WEDEL

Yg@gp.se EN DAG SKULLE jag hämta en ren skjorta i en resväska som stod under vardagsrum­sbordet. När jag kröp in under bordet för att dra ut väskan kom min lilla blondin in i rummet. Hon såg mig inte. I handen hade hon en rulle hushållspa­pper. Hon gjorde ett paket av sig själv. Hon började vid knähöjd och virade sedan noggrant in sig. När hon kom till halsen ryckte hon av pappersrem­san och säkrade den med en knut, i en rörelse som bara verkade alltför rutinerad. Sedan började hon med armarna. Jag satt under bordet och tittade. Efter en stund frågade jag: – Älskade min, vad gör du? – En mumie. Jag tror att det gick åt ungefär femton meter papper. Sedan gick hon till hallspegel­n. Hon var inte riktigt nöjd. Hon jämnade ut det över benen. Jag sade: – Vad gör du med mumierna? – Jag gör en boll och spolar ner dom på toa. På EFTERMIDDA­GEN veckohandl­ade vi i Högsbo.

 ?? Bild: aNNETTE GRaNÉLI ?? Allting går att slå in – helst med så mycket papper och snöre som möjligt.
Bild: aNNETTE GRaNÉLI Allting går att slå in – helst med så mycket papper och snöre som möjligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden