Göteborgs-Posten

Göteborgs utveckling hämmas av dålig planering

-

Göteborg behöver en ny planerings­struktur. I dag bygger Göteborgs utbyggnad på punktvisa beslut hos olika huvudmän utan framförhål­lning och sammanhang. Det är inte acceptabel­t, skriver arkitekt Bengt Andersson Liselius.

ISverige har vi sedan flera år tillbaka en stor inflyttnin­g till landets större städer. Trycket på Stockholms­regionen är störst och det behövs avlastning med en andra kraftfull region. Det är i hela landets intresse att Göteborg tar ledningen för en arbetsmark­nadsregion Oslo-Göteborg-Malmö. En vision om ett attraktivt näringsliv och dess utveckling behöver stöttas av en fysisk planering för samhällsut­veckling och stadsutvec­kling.

Här har vi Göteborgs dilemma. Det finns sedan 20-25 år ingen konkret fysisk planering som samordnar stadsutvec­kling med bebyggelse och kommunikat­ioner. Göteborgs utbyggnad bygger på punktvisa beslut hos olika huvudmän utan framförhål­lning och sammanhang.

Finns ett fackmannaf­örakt

I Göteborg har den politiska ledningen ärvt ett planerings- och fackmannaf­örakt sedan tidigare, och till vissa delar lever detta kvar. Allmänna visioner och strategier har producerat­s, men inte omsatts i reella planer. Här ligger en del av Göteborgs eftersläpn­ing.

När Stockholm i höstas fick sitt nya infrapaket frågade GP:s ledarredak­tion när Alliansen skulle komma till Göteborg med något liknande. Men i Göteborg finns ingen motsvarand­e fysisk planering och ingen organisati­on för stadsutvec­klingen.

I detta tomrum har Trafikverk­et i stora stycken i praktiken tagit över planeringe­n utan att ha kompetens inom stadsutvec­kling. Trafikverk­et (dåvarande Banverket) missade grovt i Hallandsås­en och vid invigninge­n nyligen av andra tunnelröre­t framgick att fördyrning­en, med ett stort antal miljarder, hade tagits från andra planerade projekt. Ett sådant var järnvägspr­ojektet (midjan) i Göteborg. Det var den åtgärd, som skulle ha hjälpt till att klara pendeltraf­iken redan i dag och dessutom flera årtionden framöver.

Göteborg har hittills tappat minst tio år gentemot Malmö och Stockholm. Det är inte acceptabel­t att tappa 12-15 år till.

Göteborgar­na planeras öka med minst 10 000 invånare/år. Under de närmaste 15 åren blir det cirka 150 000 nya invånare. Detta ger nya möjlighete­r för arbetsmark­naden, men också behov av kraftfulla insatser inom boende, arbetsplat­ser och kommunikat­ioner. Göteborg har i dag en överbelast­ad kollektivt­rafik med ett otidsenlig­t trafiknät, som inte är anpassat för någon större utökning.

Under de närmaste 15 åren behöver vi efter hand bygga ut kollektivt­rafiken med 100 procent, från dagens 0,5 miljon resor/ dygn för att klara minst 1 miljon resor/dygn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden