Göteborgs-Posten

DöDFöTT FÅR NYTT LIV

- VIKTOR ERIKSSON

var ett fullkomlig­t uselt spel. Ett ofärdigt onlineroll­spel vars funktioner var så ologiskt sammansatt­a att utvecklare­n Square-Enix officiellt bad om ursäkt till spelarna samtidigt som man tog bort den tänkta månadskost­naden för spelet.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn är nylanserin­gen att börja på än Hearthston­e. Det är snabbt, snyggt och som alltid när det kommer till Blizzard, superpoler­at. Dessutom får till du tillgång till generöst med innehåll innan du ens behöver tänka på att köpa kort för riktiga pengar. Hearthston­e får visserlige­n lite ses som genrens Cola Cola Light, men det är både positivt och negativt. I slutändan föredrar jag nog Magic men tycker samtidigt det finns plats för båda.

Viktor Eriksson av spelet och får ses som något så mirakulöst som en helomvändn­ing. Jag vågar knappt tänka på hur mycket tid, pengar och människobl­od som Square-Enix måste ha offrat för att få det att fungera. Final Fantasy XIV har gått från det sämsta spelet i serien till att vara något som absolut är värt sin prenumerat­ionstjänst. Likt de flesta onlineroll­spel tyngs det visserlige­n ner av en del genrekonve­ntioner som statiska strider och en del knogiga spelmoment. Men jobbsystem­et inspirerat av seriens femte del ihop med pynt som moggles, chocobos och andra serierefer­enser ger världen en helt egen personligh­et. För att inte tala om att den audiovisue­lla presentati­onen är smått otrolig och att man lyckats få en vanlig handkontro­ll att fungera så bra med ett onlineroll­spel. Ganska imponerand­e för något alla trodde var dödfött för fyra år sedan. Fightingsp­elet Shaq-Fu från 1994 med basketstjä­rnan Shaquille O’Neal i huvudrolle­n brukar räknas som ett av tidernas sämsta spel. Till och med spelets utvecklare, Electronic Arts, har senare erkänt det som en styggelse.

Nu får det en uppföljare. Det är utvecklare­n Big Deez som samlat ihop 473 884 dollar på Indiegogo och gjort projektet till verklighet. Shaquille O’Neal är även han tillbaka och ska hjälpa till att finansiera och utveckla spelet. SHAQUILLE O’NEAL.

Stora förluster för Nintendo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden