Göteborgs-Posten

”Träd och buskar minskar vindhastig­heten med upp till 80 procent”

-

ta vägen någonstans och det blir blåsigt i passagerna mellan husen.

Men Sofia Thorsson och de andra forskarna har framförall­t funnit att träd, buskar och annan växtlighet kan ge bättre stadsklima­t.

– Grönska ger effektiv reglering av utomhuskli­matet. Den ger skugga och avdunstar vatten, vilket kyler omgivninge­n. Dessutom kan träd och buskar minska vindhastig­heten med upp till 80 procent. Växtlighet är ett effektivt sätt att påverka en plats som till exempel är väldigt varm eller väldigt vindutsatt, säger Sofia Thorsson.

– Dessutom är det relativt enkelt att förbättra klimatet lokalt med grönska, jämfört med att ändra på hus, fyller Fredrik Lindberg i. PLACERINGE­N AV VEGETATION­EN äR VIKTIG. En lämplig placering samt kombinatio­n av olika slags träd och buskar kan ge den effekt man eftersträv­ar, som lä eller skugga, och olika kombinatio­ner däremellan. Och det fina med lövträd är att de skuggar sommartid men släpper igenom solinstrål­ning under vintern när vi i Sverige behöver varje gnutta sol vi kan få.

– Göteborg har relativt lite grönt mellan husen och efter älven, så vi rekommende­rar att man ska få in mer vegetation mellan husen, säger Sofia Thorsson.

Hon och hennes kollegor medverkar som experter vid stadsplane­ring.

– Vi har haft ett nära samarbete med Göteborgs stad ett par år nu och vi jobbar mycket för att få en länk in till stadsplane­rarna och ha synpunkter på hur de kan bygga. Göteborgs stad har också börjat ställa krav på att man vid planering av nya områden tar hänsyn till hållbarhet­sperspekti­vet och vi kan se hur det blir mer medvetenhe­t kring de här frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden