Göteborgs-Posten

Hetta hot mot äldre

- PER-OLOF ELIASSON

Gamla och sjuka hotas av det allt varmare klimatet. Vi i Norden är mera värmekänsl­iga än sydeuropée­r och redan vid en dagstemper­atur på över 22 grader kan dödlighete­n öka. Forskarna talar om att människor drabbas av värmestres­s när det blir för hett.

I ett framtida varmare klimat väntas tillfällen med hög värmestres­s att öka, framförall­t i södra och mellersta Europa.

I Göteborg förekommer i dag perioder med måttlig värmestres­s i genomsnitt 17 dagar per år och perioder med hög värmestres­s någon eller några dagar per år. Trots att lufttemper­aturen förväntas öka, medför enligt en ny studie en ökad molnighet i Göteborg att värmestres­sen här i stort sett kommer att bli den samma i slutet av seklet, det vill säga att effekten av den ökade lufttemper­aturen motverkas av den ökade molnighete­n.

Men vi har problem med värme redan i dag. Uppmärksam­heten på det här problemet är dock liten, speciellt som Sverige inte har drabbats av en sådan värmebölja som södra Europa gjorde 2003 med temperatur­er på över 38 grader under 10 dagar i sträck och där 15 000 personer dog enbart i Frankrike. I ALLMäNHET UPPFATTAR VI FRUSNA nordbor tvärtom värmeböljo­r som något skönt som innebär sol, bad och rekreation. Vi som kan hantera värmen märker inte problemen.

– Nej det är inte synligt. De drabbar de sårbara, de sjuka och de äldre som inte har någon röst i samhället, säger Sofia Thorsson.

Problemen är naturligtv­is större i varmare klimat.

– Men även i Sverige kan det finnas risk för högre dödlighet i till exempel i hjärt- och

”Över 22 grader kan dödlighete­n öka och vid 30 grader ökar dödlighete­n för personer över 80 år med tio procent”

kärlsjukdo­mar vid värmeböljo­r. ” Arbetskapa­citeten blir också lägre. MEN VäRMEKäNSL­IGHET äR RELATIV.

– Vi nordbor har anpassat oss till kyla och är mera värmekänsl­iga än sydeuropée­r. Redan vid en dagstemper­atur på över 22 grader kan dödlighete­n öka och vid 30 grader ökar dödlighete­n för personer över 80 år med tio procent.

I varma områden eller under varma perioder är det viktigt att ha tillgång till gröna områden som kyler ned staden.

– I Paris under värmebölja­n 2003 så var det lägre dödlighet hos människor som bodde vid parker, säger Sofia Thorsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden