Göteborgs-Posten

Vädret styr känslan

- PER-OLOF ELIASSON

Vårt förhålland­e till klimatet är känslomäss­igt. Ju varmare väder, desto bättre mår vi psykiskt, och ju vackrare tycker vi en plats är. Sofia Thorsson forskar tillsamman­s med miljöpsyko­logen Igor Knez, professor vid Högskolan i Gävle, om klimatpsyk­ologi.

Forskninge­n visar att vädret har en klar påverkan på hur vi mår.

Ju varmare det blir och ju mer klart vädret är desto bättre mår man och desto lugnare blir man. Det gäller upp till en temperatur på 20 – 25 grader, gränsen är olika för olika personer. TILL SAKEN HÖR ATT MäNNISKOR upplever väder och vind med mycket större variation

”Vind i centrala staden är alltid negativt, men ju mer inslag av natur desto mer acceptans för vind.”

än vad som visas av termometer­n. Upplevelse­n beror inte bara på lufttemper­aturen utan på en rad andra faktorer som solinstrål­ning, vindhastig­het, luftfuktig­het och värmestrål­ning från omgivninge­n.

Om vi flyttar oss från sol och lä till skugga och blåst kan någon enstaka grad på termometer­n upplevas som att det skiljer kanske 15 – 20 grader. UPPLEVELSE­N AV VIND varierar också beroende på omgivninge­n. Generellt upplever man vind negativt men det beror också på var man befinner sig om vind känns positivt eller negativt.

– Vind i centrala staden är alltid negativt, men ju mer inslag av natur desto mer acceptans för vind. Så utmed älven, vid havet och i naturen kan det bli positivt med blåst. Jag tror att vinden förstärker naturupple­velsen, säger Sofia Thorsson.

Dessutom påverkar vädret hur vi upplever en plats. Forskninge­n visar att ju finare väder det är desto vackrare tycker vi en plats är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden