Göteborgs-Posten

Tvärtemot vad vi tror är det inte tonåringen som är dyrast i drift – och fram

-

Vi vill inte tänka på det, men barn kostar pengar. Mycket pengar. Mat, kläder och prylar är en självklar bit men även föräldrale­digheten tär på kassan, trots generösa regler. Ungefär 100 000 barn föds i Sverige varje år och drygt 300 adopteras. För föräldrarn­a är det starten på en ganska rejäl pengarulln­ing. Även om ekonomin inte är det första man tänker på, så är det bra att ha koll på vad det kostar att bli familj.

Mamman och pappan kan räkna med att barntiden fram till 18-årsdagen går på över 1,4 miljoner kronor sammanlagt. Det visar uträkninga­r som SEB har hjälpt oss med. Då är barn- respektive studiebidr­ag på över 233 000 kronor bortdraget från slutsumman. ALLRA HöGST ÄR kostnaden när barnen precis börjat skolan och är åtta år, enligt beräkninge­n. Alltså inte när de är tonåringar som man annars kan tro.

Jens Magnusson, privatekon­om på SEB, menar att det i huvudsak beror på att så många väljer att vara hemma på deltid medan barnen är små.

– Förutom de direkta utgifterna måste man då räkna inkomstmin­skningen när man har föräldrape­nning och deltidslön. När barnen blir större går många åter upp till heltid och därför har de större barnen totalt sett inte de högsta kostnadern­a, säger han.

I vårt exempel har vi räknat ut inkomsttap­pet för föräldrale­digheten för en person som tjänar 28 000 kronor per månad. Första året blir det störst, ca 75 000 kronor. Men barnledigh­eten kan bli mer eller mindre kostsam, beroende på inkomstniv­å samt när och hur ledigheten tas ut. MAT, KLÄDER OCH annat nödvändigt är annars en stor utgiftspos­t och den ökar i takt med att barnen blir äldre. Från 15 år och uppåt är den över 40 000 kronor per år, jämfört med runt 20 000 kronor innan barnen nått skolåldern.

Att tonåringar är dyra i drift är något som blivit mer påtagligt. För 20 år sedan gick ett år i en 15-årings liv på motsvarand­e knappt 32 000 kronor, i dagens penningvär­de. Det är ungefär 10 000 kronor mindre än idag. Siffrorna är från Konsumentv­erkets broschyr Koll på pengarna för 1994 och anger skäliga levnadsomk­ostnader. De är inte helt jämförbara men ger ändå ett hum om att tonårstide­n blivit dyrare.

– Mobiltelef­oner, internet och olika abonnemang anses självklara idag men var inte det för 20 år sedan, säger Jens Magnusson. Vi ser också att många fritidsakt­iviteter blivit dyrare medan till exempel maten har stått still eller sjunkit något. Sedan handlar det förstås om hur mycket vi låter saker kosta och

Det här kan mat, kläder, fritid, barnomsorg, föräldrale­dighet m m

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden