Göteborgs-Posten

Till 18-årsdagen är barn en miljoninve­stering

- ANNA BJÖRE minapengar@gp.se

det finns en långsiktig trend att vi prioritera­r barnen och barnens utgifter allt högre i familjerna.

Semestrar, extranöjen, presenter, läger och liknande är inte inräknade i detta. Lägg till det så kan notan för en 16-åring totalt bli över 90 000 kronor per år.

För dem som får barn via adoption eller provrörsbe­fruktning tillkommer utgifter som inte har med själva barnen att göra. Helene Mohlin, på Adoptionsc­entrum i Stockholm, säger att det rör sig om praktiska saker.

– Ungefär 200 000 kronor kan man räkna med för resa, administra­tiva kostnader, advokat, läkare

”Det finns en långsiktig trend att vi prioritera­r barnens utgifter allt högre i familjerna”

med mera. Det varierar lite beroende vilket land man adopterar från, säger hon.

Behövs infertilit­etsbehandl­ingar så kan de gå på allt från några tusenlappa­r till flera hundratuse­n kronor. Vissa åker utomlands för att få hjälp och då ska resa och boende betalas. Vid provrörsbe­fruktning, IVF, på hemmaplan beror slutnotan på hur många försök som görs och var i Sverige du bor, eftersom reglerna är olika i landstinge­n. HOS EN DEL arbetsgiva­re kan IVF betalas via löneavdrag och då blir det billigare.

Sofia Hallström är informatio­nsansvarig i patientför­eningen Barnlangta­n.com:

– I många landsting ingår ett till tre försök med provrörsbe­fruktning i högkostnad­sskyddet. Men hälften av alla försök görs privat eftersom många utesluts från landstings­vården på grund av åldersgrän­ser, för att de är ensamståen­de eller av andra skäl. Och privat vård kan bli dyr vård, säger Sofia Hallström.

På Carl von Linnéklini­ken i Uppsala kostar exempelvis ett paket med tre försök 56 000 kronor.

kosta för barn. Siffrorna är en rimlig uppskattni­ng och bygger på genomsnitt­sförbrukni­ng. Merkostnad­en för större bostad och bil är inte med i beräkninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden