Göteborgs-Posten

FINT FLYT

när projektet Segling för alla sjösattes i Frihamnen

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

En bättre start kunde GKSS och Göteborg stad inte ha hoppats på när projektet Segling för alla, bokstavlig­en sjösattes i Frihamnen i går.

SOLEN SKEN, MUSIKEN strömmade ur högtalarna och nyfikna göteborgar­e kikade på utställnin­gen om den framväxand­e jubileumsp­arken vid Frihamnen. Eller drog sig ner till bryggan och funderade på om de skulle sätta sig en jolle och göra en testtur. För gratis seglarskol­a kommer det att bjudas på varenda helg i Frihamnen under sommaren. Ända fram till oktober.

Edvin Ljungqvist, 7 år, hoppar i jolle nummer 2m och fingrar nyfiket på tamparna i väntan på instruktör­en.

– Jag tror det här kommer att bli bra, säger han, inför sin allra första segeltur.

– Det här ska bli jättespänn­ande och roligt att genomföra. Poängen är just att alla ska kunna testa, oavsett ålder, eller om man har ett funktionsh­inder, eller är lite rädd för vatten. För våra jollar är specialbyg­gda för att vara anpassade för att alla ska kunna segla, säger Ia Kjellsdott­er, projektled­are och instruktör från GKSS och Passalen.

– Det fina med det här är att alla göteborgar­e får chansen att komma nära vattnen och testa på segling, trots att vi är mitt inne i stan. Och segling har ett rykte omkring sig att det bara är för dem som har en tjock plånbok. Men det här är helt gratis, säger hon. FÖR DE SKOLOR som bokar in sig erbjuds också en mer regelrätt seglarskol­a fram till midsommar, som återupptas när skolorna öppnar igen i augusti. Hur ska de då klara trycket? – Jo, jag köpte in en rulle med gammaldags nummerlapp­ar så det får gå i tur och ordning, säger Ia Kjellsdott­er.

Tio Accessjoll­ar och instruktör­er finns på plats. Båtarna är osänkbara och är designade för att kunna seglas av alla, även nybörjare och personer med funktionsh­inder.

”Segling för alla” är ett samverkans­projekt mellan Lundby stadsdelsf­örvaltning, Göteborg 2021 och Älvstrande­n utveckling.

Seglarskol­an i Frihamnen är en liten tjuvstart av den jubileumsp­ark som ska stå klar här vid Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021. För göteborgar­na vill vara nära vattnet – här och nu.

 ?? Bild: KENT HALLGREN ?? TJUVSTART AV JUBILEUMSP­ARKEN. I sommar går det att förverklig­a sina seglardröm­mar i Frihamnen. Grunderna ska läras ut till göteborgar­na, alldeles gratis.
Bild: KENT HALLGREN TJUVSTART AV JUBILEUMSP­ARKEN. I sommar går det att förverklig­a sina seglardröm­mar i Frihamnen. Grunderna ska läras ut till göteborgar­na, alldeles gratis.
 ?? Bilder: KENT HALLGREN ?? STILLA SJÖ. Det var lugna vindar när den gratis seglarskol­an drog igång.
Bilder: KENT HALLGREN STILLA SJÖ. Det var lugna vindar när den gratis seglarskol­an drog igång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden