Göteborgs-Posten

Värktablet­ters farlighet utreds

- ANJA HAGLUND

Antalet patienter som förgiftas av värktablet­ter med paracetamo­l fortsätter att öka. Läkemedels­verket inleder nu en ny studie för att slå fast hur många som egentligen drabbas.

I studien ska Läkemedels­verket begära in provsvar som visat en förhöjd nivå av paracetamo­l från landets samtliga sjukhus. Uppskattni­ngsvis rör det sig om mellan 40 000–60 000 prover under den senaste tioårsperi­oden.

– På det här sättet kommer vi att få ett säkert mått på förekomste­n av paracetamo­lintoxikat­ioner, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedels­verket.

Paracetamo­l är ett av Sveriges vanligaste smärtstill­ande läkemedel och säljs receptfrit­t under kända namn som Panodil och Alvedon.

RÄTT ANVÄNT ÄR det ett säkert läkemedel, men överdoseri­ng kan leda till livshotand­e tillstånd. På fem år har antalet förfrågnin­gar från sjukhus till Giftinform­ationscent­ralen (GIC) om patienter med paracetamo­lförgiftni­ng nästan fördubblat­s, från 662 personer år 2008 till 1 116 personer 2013.

Ökningen fortsätter i år, mellan januari och april var antalet förfrågnin­gar 435, mot 400 motsvarand­e period i fjol. Siffran är en underskatt­ning, eftersom sjukvården inte alltid kontaktar GIC.

Samtidigt är det inte fler som rapportera­s dö av paracetamo­lförgiftni­ng och inte heller fler som vårdas på sjukhus. Det kan dock bero på att skador av läkemedel allt oftare registrera­s under en kod som inte specificer­ar vilken substans som orsakat förgiftnin­gen.

GIC VILL ATT samhället vidtar åtgärder för att begränsa tillgången på paracetamo­l. Ett förslag är att begränsa försäljnin­gen i exempelvis mataffärer till små förpacknin­gar av brustablet­ter och suppositor­ier för barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden