Göteborgs-Posten

Utsatta barn bör skyddas bättre

-

även i Göteborg riskerar barn skadas för att socialtjän­sten inte

följer lagen. Det förtjänar mer än en kort fullmäktig­edebatt.

Yara blev bara åtta år. Sannolikt misshandla­des hon till döds, trots att myndighete­rna i Karlskrona hade fått flera larm om att flickan for illa. Men socialtjän­sten, som kanske kunde ha räddat barnets liv, agerade inte i tid.

Yaras öde var okänt för Maria Berntsson (KD) när hon i mars frågade vad Göteborgs kommun gör för att säkerställ­a att utsatta barn får rätt hjälp i tid. Interpella­tionen ställdes för att två stadsdelar fått allvarlig kritik från Inspektion­en för vård och omsorg. När Maria Berntsson pekade på att Göteborgs lagöverträ­delser riskerar få väldigt allvarliga konsekvens­er bör alla ledamöter i fullmäktig­esalen i torsdags ha kunnat göra kopplingen till Karlskrona.

Vari bistår bristerna i Göteborg? Hösten 2012 slog personal på socialtjän­sten i Lundby larm. Anmälninga­r om missförhål­landen hade slarvats bort, eller fastnat i högar med outredda ärenden. Många barn fick därför inte den hjälp de behövde. Bristerna berodde, enligt socialsekr­eterarna, på att SDN ansåg att budgeten skulle gå före lagen – ett resonemang som känns igen från skolans område.

– Vi har avdelat resurser till alla stadsdelar, förklarade ansvarigt kommunalrå­d Dario Espiga i torsdags. Han beskrev därför skärpt arbetsordn­ing med bland annat nätverksmö­te på chefsnivå för att sprida kunskaper.

Då är inga nya kallduscha­r att vänta? Att Lundby fått förnyad kritik och att SDN Östra Göteborg i vår fått liknande påpekanden från Inspektion­en för vård och omsorg var väl bara en olycklig slump?

Aktuellt: Ny misstänkt dödsmissha­ndel av barn

Debatten: Myndighete­rna brister i sin hantering

Lösningar: även i Göteborg behöver frågan lyftas mer

GÖTEBORG äR FÖRVISSO inte ensamt. IVO har undersökt hur kommunerna i Västra Götaland och Halland följer lagen kring barnavårds­utredninga­r. Det visade sig att var femte utredning överskride­r tidsgränse­n. Skälen känns igen, personalbr­ist, hög arbetsbela­stning, stress, tidskrävan­de skriftlig dokumentat­ion ...

Det är då angelägna barnärende­n hamnar mellan stolarna. Det är då barn dör. Som i fallet Bobby, pojken som anmäldes som försvunnen på Backaplan men som senare i den sjö han hade dumpats i. Hans vårdnadsha­vare hade misshandla­t honom till döds.

Bobbys fall ledde till en ny lag. Lex Bobby från 2008 innebär en skyldighet att utreda dödsfall hos barn orsakade av brott. Men inte heller det multiprofe­ssionella utredandet på Socialstyr­elsen fungerar väl, varnade ett par specialist­er i barnmedici­n och rättspsyki­atri i en debattarti­kel i Svenska Dagbladet i fredags. På grund av brister i lagen granskas för få fall.

Brister kvarstår alltså, från verklighet­en på det enskilda socialkont­oret ända upp till toppen. Ett skäl kan vara att ansvaret gärna bollas neråt, som i Göteborg. Det är lättare för kommunalrå­d att hänvisa till att ansvaret ligger hos SDN än att själva ta det. Utsatta barn förtjänar bättre.

GP 13/5 -14

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ??
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden