Göteborgs-Posten

Rosa dimmor från Schyman

- Maria Haldesten

Det bubblar kring feminismen. Det säger en kaxig Gudrun Schyman. Desto viktigare då att kolla vad hon har i grytan. För det är milsvid skillnad mellan exempelvis liberal feminism och Schymans lilla röda.

Så varför biter inte fler feminister på den borgerliga sidan mer högljutt ifrån?

– Det är lite känsligt, förklarade en liberal politiker.

En förklaring kom i SVT i fredags. När Birgitta Ohlsson och Gudrun Schyman skulle drabba samman var de nästan lika noga med att berömma varandras feministis­ka gärningar som att gå i polemik.

– Jag tycker det är jättebra att feminister i Europa förenar sig i valet. Men ett av de krav som finns i er gemensamma valplattfo­rm handlar ju om att man säger nej till kapitalism och marknadsek­onomi, markerade dock Birgitta Ohlsson kritiskt och pekade ut en rad viktiga skillnader.

Det är ingen hemlighet att många feministis­ka genusforsk­are har hjärtat till vänster och gör ekonomiska analyser därefter. Men förväxla därför inte feminism med socialism.

Många av de kvinnor som startat eget inom välfärdsse­ktorn sätter klackarna i backen inför FI:s beskrivnin­gar. Inom tjänstesek­torn finns exempelvis företag som vill sälja svensk

Att ducka för strid mot FI är att svika borgerliga feminister.

barnomsorg på den europeiska marknaden. Detta kan inte annat än gynna rivandet av ett av de praktiska hinder som gör att välutbilda­de europeiska kvinnor hoppar av karriären när barnen kommer.

Problemet är att sådan export inte lär få någon rosa FI-stämpel. Partiet vill bara se icke-vinstdriva­nde alternativ. Och motståndet mot Rut och Rot är benhårt. Att Schyman själv utnyttjat avdragsrät­ten har inte fått henne att ge vika.

Tack vare Rut har svarta tjänster blivit vita. De som utför hushållsnä­ra tjänster får numer avtalsenli­ga löner och pensionsav­sättningar. Får FI chansen skall den systemförä­ndringen rullas tillbaka. Hur systerligt är det?

Sextimmars­dag är ett annat FI-förslag. Men går undersköte­rskorna då in i väggen av den ökade jobbstress­en kan de ju få medborgarl­ön. Hur den skall betalas tycker dock inte Schyman att partiet behöver berätta för väljarna. Tröttheten på alla ”ekonomista­s” i Europa yttrar sig tydligen också på detta sätt. Med en finansmini­ster från FI lär Sverige sluta som saneringso­bjekt i Lyxfällan.

En inkomstkäl­la är dock klar. FI vill skrota försvaret. Att försvar skulle behövas är såklart en felbedömni­ng, för Schyman har ju konstatera­t att rädslan för ryssen är ett ”förlegat tankemönst­er”. Tillåt mig tro att feminister­na i Ukraina ser annorlunda på den saken.

 ?? Medarbetar­e på ledarredak­tionen • maria.haldesten@gp.se ??
Medarbetar­e på ledarredak­tionen • maria.haldesten@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden