Göteborgs-Posten

Terrordåde­t angår oss

-

För tillbaka våra flickor, #bringbacko­urgirls stod det på skylten som Jenny Sonesson (FP) höll upp strax innan en debatt om kvinnors rättighete­r i EU, på Liberala kvinnor möte om Europafråg­or i helgen.

Jenny Sonesson är i gott sällskap. Människor, inte minst kvinnor, världen över har i dagarna uppmanat till stödaktion i sociala medier för de drygt 200 skolflicko­r i Nigeria som kidnappade­s av terrorgrup­pen Boko Haram. Presidenth­ustrum Michelle Obama och den unga människorä­ttsaktivis­ten Malala Yousafzai tillhör de mer kända.

En kampanj i sociala medier, med ursprung i Afrika, kan i sig inte få några flickor tillbaka. Men att kidnappnin­gen äntligen får världsvid uppmärksam­het är viktigt.

Visserlige­n är Boko Harams terror ingen nyhet. Dessa afrikanska talibaner har söndrat Nigeria under lång tid. Men kidnappnin­gen är ett led i en våldsupptr­appning som motiverar till aktion, inte minst från EU:s sida. Enligt Europol är människoha­ndlare från Nigeria bland de mest aktiva i EU. Många flickor tvingas till prostituti­on.

– Även på svenska gator säljs flickor därifrån, påpekade EU-parlamenta­rikern Cecilia Wikström.

Det understryk­er att Nigerias flickors öden i högsta grad angår oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden