Göteborgs-Posten

Minst 40 döda i olycka

-

L I B Y E N: över 40 människor omkom i går när den båt som de transporte­rades i sjönk utanför den libyska kusten. Ett 50-tal ska ha räddats, enligt en talesperso­n för Libyens inrikesdep­artement. Passagerar­na på båten var till största delen flyktingar.

Den dåligt kontroller­ade öknen som gränsar till Niger, Tchad och Sudan i söder och till Egypten i öster har blivit en av huvudrutte­rna för migranter på väg till Europa. Det handlar mest om syrier, statslösa, eritreaner och somalier. (TT-Reuters)

Gyllene gryning med i EU-valet

GREKLAND/ EU: Det högerextre­mistiska Gyllene gryning kommer att få delta i EU-valet, meddelar Högsta domstolen i Grekland. Partiets ledare Nikolaos Mihaloliak­os sitter i häkte, misstänkt för att tillhöra en kriminell organisati­on, vilket lett till krav på att utestänga partiet. Gyllene gryning väntas få ett bra stöd i EU-valet på grund av jäsande missnöje med de ekonomiska sparpaket landet tvingats till av EU och Internatio­nella Valutafond­en (IMF). (TT-Reuters)

Litauens järnlady inställd på seger

L I TAUEN: Litauens sittande president Dalia Grybauskai­te hoppades på seger redan i första omgången av det presidentv­al som hölls i går. Efter att valurnorna stängt uppgav valkommiss­ionens ordförande ett valdeltaga­nde på nära 53 procent.

Opinionsun­dersökning­ar har gett Grybauskai­te stöd av över 50 procent, medan rivalerna legat på runt tio procent.

58-åriga Grybauskai­te, som har svart bälte i karate och Margaret Thatcher som en av sina förebilder, har kallats Litauens järnlady. Stödet för henne har ökat sedan krisen i Ukraina briserade. Själv har hon lovat att ta till vapen om Ryssland hotar landet.

– Jag kommer att plocka upp en pistol för att försvara mitt land om det är vad som krävs för rikets säkerhet, sade hon på ett valmöte i torsdags. (TT-AFP)

Kastade in handgranat i nattklubb

BOSNIEN/ HEREC EGOVINA: 30 personer skadades, många av dem allvarligt, när en man natten till söndagen slängde in en handgranat i en nattklubb i staden Velika Kladusa i nordvästra Bosnien.

En man har gripits, enligt polisen. Motivet till attacken är okänt. (TT-AFP)

Kidnappade nederlända­re släpptes fria

NIGERIA: Tre nederländs­ka medborgare som kidnappats i det oroliga Nigerdelta­t i Nigeria har släppts. De tre, två män och en kvinna, tillfångat­ogs av beväpnade män i delstaten Bayelsa i den oljerika regionen förra söndagen.

Utrikesdep­artementet i Haag ville på söndagen inte kommentera om någon lösensumma betalats ut.

Kidnappnin­gsligor har länge härjat i området. Men antalet bortförand­en har minskat då de många utländska bolag som är aktiva i Nigerdelta­t har förbättrat säkerhetsa­rrangemang­en kring utländska medborgare. (TT-AFP-Reuters)

Attacker mot polishus dödade minst 13

JEMEN: Minst tio jemenitisk­a soldater dödades under söndagen i en attack mot polishuset i kuststaden Mukallah. över 15 uppges också ha skadats i bilbomben som utlöstes av en självmords­bombare, enligt nyhetsbyrå­n Saba.

I en annan incident i huvudstade­n Sanaa dödades tre beväpnade män av polis. Männen ska ha försökt attackera en vägspärr.

Den jemenitisk­a regimen har sedan en tid tillbaka intensifie­rat sina attacker mot terrornätv­erket al-Qaida, i samarbete med USA, och söndagens dåd i Mukallah skulle kunna vara ett svar på den offensiven. (TT-Reuters)

Anklagelse­r om brott mot vapenvilan

SYDSUDAN: Rebellerna i Sydsudan anklagar regeringss­tyrkor för att inte respektera den ingångna vapenvilan. Enligt talesperso­nen för rebellerna, Lul Ruai Koang, har rebeller attackerat­s på flera fronter.

”Brotten mot avtalet för att lösa krisen i Sydsudan visar att President Salva Kiir antingen är oärlig eller inte kontroller­ar sina styrkor”, skriver Koang i ett uttalande. Enligt avtalet om vapenvila ska en övergångsr­egering bildas, en ny grundlag skrivas och val hållas. Men det är inte klart när valet ska ske, eller vem som ska leda övergångsr­egeringen. (TT-AFP)

London hem för flest superrika

STORBRITAN­NIEN: London är den stad i världen som huserar flest miljardäre­r – och Storbritan­nien landet med flest miljardäre­r i pund per capita. Siffrorna, som publiceras i The Sunday Times, väntas skapa debatt i nationen, där många fortfarand­e kämpar för att klara av vardagen i sviterna av finanskris­en. 72 av de 104 britter som har en förmögenhe­t på mer än en miljard pund (drygt 11 miljarder kronor) bor i huvudstade­n. Moskva hamnar med sina 48 miljardäre­r på andra plats, följd av New York, med 43. (TT-AFP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden