Göteborgs-Posten

Fakta: Framgångsp­unkter

- JOHAN NYLANDER

Professor Lu Ziwen listar fem kulturella grundvärde­n som förklarar Kinas akademiska framgång. 1. Nyttotänka­nde: Studier och hårt jobb kan skapa förbättrin­g för hela familjen. Det genererar kämparanda och konkurrens om toppbetyg. 2. Lydnad: Traditione­llt har Kina ett hierarkisk­t system med respekt för föräldrar, lärare och ledare. 3. Ojämlikhet: Kinesisk kultur premierar briljans. Ojämlikhet anses kunna sporra medelmåtti­ga individer att kämpa hårdare. 4. Uppoffring: Många kineser offrar njutning i nuet för ökad lycka i morgon, pluggar hårt och sparar för att kunna leva rikare sen.

Filosofen Konfucius sade att man tre gånger per dag bör fråga sig själv om man gjort nog och om man gjort rätt. Kritik anses konstrukti­vt. bättre. Det är en skillnad mellan svenska och kinesiska studenter. Här är det väldigt viktigt för elever att studera hårt, säger Lu Ziwen.

Kinas skolsystem är långt från perfekt, framhåller han. Det finns stora brister inom kreativite­t och kritiskt tänkande. Att studentern­a i Shanghai rankas bäst i världen i matematik, läsförståe­lse och naturveten­skap beror främst på en inneboende kultur. LYDNAD OCH OSJÄLVISKH­ET är nyckelord, förklarar han. De kinesiska barnen har inte bara respekt för läraren utan även för lärandet. Det är grundlägga­nde att offra njutning i dag för en bättre morgondag.

Han tycker inte heller att det är viktigt med jämlikhet.

– Rättvisa är viktigare än jämlikhet. Om ett barn kämpar hårdare, varför ska han hållas tillbaka på de andras nivå? Barnen ska hitta sina styrkor. SAMTIDIGT UPPMUNTRAR HAN föräldrar till barn med svårighete­r att hjälpa dem att studera hårdare och ta extralekti­oner efter skolan. Att ha flera timmar med läxor och extraaktiv­iteter, som fiollektio­ner eller i franska, är vardag för kinesiska barn, säger han.

Lu Ziwen refererar till ett populärt ordspråk i Kina: Om du inte hjälper dina barn att lära sig mer så har de redan börjat förlora.

– Kinesiska föräldrar vill inte att deras barn ska förlora vid startlinje­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden